AKTUELNO

Ministar ističe da je Putinovo obraćanje građanima ispred Hrama Svetog Save van svakog protokola.

Jučerašnja poseta predsednika Rusije Vladimira Putina Srbiji i danas je jedna od vodećih tema u regionu.

Sasanku predsednika Putina i Vučića prisustvovao je i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović koji je za Nacionalni dnevnik rekao da je taj susret bio od velikog značaja, naročito za Srbiju.

Kako kaže, sastanak dvojice lidera protekao je u najboljem mogućem redu gde su razgovarali o svim temama važnim za poboljšanje odnosa ovih dveju zemlja, ali i o temama vezanim za region.

- Na sastanku se pričao o tome kako da Srbija pojača mogućnost da bude energetski zaštićenija i kako da ima proširenje svojih gasnih kapaciteta, kako da ima priključke i konekciju sa novim tokovima. Cilj je da se Srbija osigura da bude zaštićena. Danas imate jednu veliku trku koju investitori posmatraju kao važan aspekat kada žele da dođu u neku zemlju - kaže ministar Stefanović govoreći o sastanku.

Kako je ministar objasnio, razgovor dvojce predesednika je dokaz i da Srbija razmišlja unapred, i o svojoj poziciji u narednih 20 ili 30 godina. Kako je dodao, predsednik Vučić se zahvalio Putinu na velikoj podršci koju Rusija pruža Srbiji.

- Postoji snažna politička i drušetvena komponenta koja pokazuje jačanje odnosa dveju zemalja - objasnio je Stefanović.

Predsednik Rusije je sinoć imao i blizak susret sa građanima koji su u velikom broju, preko 125. 000, došli do platoa ispred Hrama Svetog Save da pruže podršku srpsko - ruskom prijateljstvu. Kako je ministar Stefanović rekao to je bio veliki izazov za bezbedonosni deo ove posete.

- Naravno da je dolazak Putina bio veliki izazov za bezebdonosne snage. Nismo imali nikakvu potrebu da bilo šta radimo ili da intervenišemo. Juče smo imali velki broj ljudi koji su došli iz Beogada i šire, i to je zahtevalo veliko angažovanje pripadnika policije, koji su sarađivali kolegama iz Rusije. Mi smo razgovarali sa kolegama iz Rusije, saznali smo da zaista nije praksa da se Putin bilo gde obraća. Ono što je Putin juče uradio, je nešto što je potpuno izuzetak. Time je pokazao poštovanje prema predsedniku Vučiću - naglasio je ministar Stefanović, koji je ujedno čestitao i predsedniku Vučiću i narodu Srbije.

#Nebojša Stefanović

'