AKTUELNO

Poruka predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina da će Rusija podržati dogovor između Beograda i Prištine ako on bude u skladu sa Rezolucijom 1244 je poruka mira, ocenio je predsednik Skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun.

Drecun je istakao da Putin vodi računa da pomogne i zaštiti interese Srbije, a ne da  odmogne, kao i da Rusija pruža snažnu podršku Srbiji.

- To mora da bude shvaćeno kao jedna veoma snažna podrška i kao nešto što je veoma značajno za buduća dešavanja. Predsednik Putin je poslao snažnu poruku da će Rusija podržati stav Srbije, da će podržati eventualni dogovor, kao i da taj dogovor ne može da bude nametnut jednostranim potezima ili nepoštovanjem međunarodnog prava, dakle mora da bude u skladu sa Rezolucijom 1244 – izjavio je Drecun za Novo jutro TV Pink.

Prema njegovim rečima, ako se postigne obostrani dogovor između Beograda i Prištine, onda će Moskva podržati taj dogovor i stati na stranu Srbije.

Foto: TvPink Printscreen

- Te poruke su veoma snažne i znače da Srbija sada ima silu zaštitnicu, jaku zemlju uz sebe i da u narednom periodu neće biti sama u borbi da se problem Kosova i Metohije reši kompromisom. Zbog toga ova poseta može da predstavlja prekretnicu u mirnom rešavanju kosmetskog problema – rekao je Drecun i dodaje:

- To što postoje različita tumačenja je zato što svako tumači iz svog aspekta, vezano za svoje interese. Nema nikakve dileme da su mnogi spolja, ali i unutar Srbije, pokušali da Putinovu posetu Srbiji, strateško partnerstvo koje se izgrađuje stave u kontekst jednog hibridnog ratovanja između zapada i Ruske Federacije – naglasio je Drecun.

Komentarišući izjavu Ramuša Haradinaja da aktivno prisustvo Rusije destabilizuje Balkan, a da politika SAD i NATO znači mir na toj teritoriji, Drecun je izjavio da su zapravo zemlje koje podržavaju jednostrane odluke Prištine te koje destibilizuju Balkan.

- Putin je poslao poruku mira, da će Rusija podržati dogovor između Beograda i Prištine i da se taj dogovor mora postići na miran način, dok Velika Britanija, koja staje na stranu Prištine, urušava mogućnost nastavka dijaloga - ocenio je Drecun.

Foto: TvPink Printscreen

Upitan da prokomentariše građane koji su iz raznih delova KiM došli u Beograd da pozdrave predsednika Rusije, Drecun vidi kao zahvalnost našeg naroda na KiM zemlji i državniku koji želi da im pomogne i zaštiti njihove interese.

- Svako ohrabrenje koje pobudi nadu da će se dešavati nešto pozitivno, ohrabrenje koje dolazi od predsednika geografski najveće države na svetu i jedne od najjačih svetskih sila, predstavlja jedan pozitivan pomak i nešto što je dobrodošlo kod napaćenog srpskog naroda na Kosovu i Metohiji – naveo je Drecun.

#Kosovo i Metohija

#Milovan Drecun

#Rusija

#Vladimir Putin

'