AKTUELNO

Ko će čuvati ruskog predsednika, šta će posetiti u srpskoj prestonici, šta će jesti i piti i šta će mu Vučić pokloniti - Pink.rs donosi ove, ali i mnoge druge detalje predstojeće posete Vladimira Putina.

Predsednik Ruske Federacije u glavni grad Srbije stiže sutra oko podneva. Na aerodromu Nikola Tesla biće mu priređen doček, nakon kojeg sledi ceremonija polaganja venaca na Groblju oslobodilaca Beograda i Crvenoarmejcu. Potom se očekuje svečanost ispred Palate Srbija, gde će Putina dočekati srpski kolega Aleksandar Vučić, kao i svi ministri iz Vlade Srbije.

Foto: Tanjug AP

Uslediće sastanak dvojice predsednika, a sat kasnije planiran je i sastanak dve delegacije. Uz Putina dolazi i 40 predstavnika privrednika, odnosno predstavnika ruskih kompanija.

U popodnevnim satima sledi i potpisivanje važnih sporazuma između dve zemlje, a nakon toga i uručenje ordena Aleksandra Nevskog predsedniku Vučiću. Ovo je najviši orden ruske države koji u poslednjih sto godina nije dobio nijedan Srbin.

Dvojica predsednika će se posle ove svečanosti obratiti javnosti na konferenciji za medije.

U popodnevnim satima dvojica predsednika obići će Hram Svetog Save ispred kojeg će ih dočekati veliki broj ljudi. Prisutnima će se Putin i obratiti.

Čuvari srpskog neba, avioni MiG-29 biće prvi koji će pozdraviti predsednika Putina.

- Pilotima naše jedinice koji će imati tu privilegiju da dočekaju Putina, ovo mnogo znači. Ovim činom ukazujemo dobrodošlicu i prvi smo koji ćemo je poželeti ruskom lideru - kaže za Pink potpukovnik Dejan Beda iz 204. vazduhoplovne brigade za operacije.

Foto: TvPink Printscreen

A na zemlji, trasom kojom će se kretati predsednik Putin, vijore se ruske i srpske zastave.

Foto: Pink.rs

Dan uoči dolaska ruskog lidera u toku je i poslednje "glancanje" Palate Srbije, i spolja, i iznutra. Najviše se radi ispred Hrama Svetog Save: postavlja se bina za svečanost, doteruju pločnici, zaštitna ograda je postavljena, a na terenu su i radnici "Zelenila".

Foto: TvPink Printscreen

Punom parom se radi i unutar Hrama Svetog Save, gde spremno dočekuju predsednike Putina i Vučića, koji će simbolično učestvovati u postavljanju jednog od mozaika. Naime, oni će u mozaik položiti delove u bojama zastava Srbije i Rusije.

Ovaj mozaik biće jedinstven u svetu, a Nikolaj Muhin, njegov idejni tvorac, kaže da u čitavoj istoriji hrišćanstva nema takve kompozicije vaznesenja kakva je u Hramu Svetog Save.

- Ovo je velika čast i za Srbiju i za Rusiju, a ovakav projekat se do sada nije radio u svetskim razmerama - rekao je Muhin za Pink.

Foto: TvPink Printscreen

U znaku Putinove posete su i tezge nedaleko od Hrama. Kažu da prodaja šalova u bojama zastava dve zemlje ide dobro.

Foto: TvPink Printscreen

Srpski predsednik pripremio je za ruskog kolegu poklon - štene šarplaninca. Ovo je, inače, naša najstarija autohtona rasa, a zna se da Putin baš ovakve poklone voli. Ovo je prvi put da predsednik Vučić poklanja ovakav poklon.

Foto: Pink.rs

Pročitajte još: PAŠA IDE ZA MOSKVU! Vučić Putinu poklanja štene šarplaninca (FOTO)

BEZBEDNOST

Više od 6.000 policajaca i bezbednjaka, oko 250 ruskih bezbednjaka, specijalaci srpske vojske i policije, avioni MiG-29, zatvaranje i blokada ulica - tako će izgledati 17. januar u Beogradu kada u njega stigne Vladimir Putin.

Bezbednost se podiže na najviši mogući nivo, što nije izuzetak, s obzirom na to da su takve mere bile kad god je Beograd posećivao neki visoki zvaničnik, pa tako i 2014. godine, kada je Putin takođe bio u srpskoj prestonici.

U tajnosti se drži trasa kojom će se ruski predsednik kretati, ali ono što se zna jeste da će ulice kojima će se kretati biti zatvarane.

Duž trase kojom će prolaziti biće raspoređeno i oko 500 pripadnika MUP u civilu, 250 agenata BIA, kao i snajperisti.

- MUP već duži vremenski period preduzima opsežne bezbednosne mere. Primenjuju se mere po tzv. prvom stepenu, odnosno najsloženije i maksimalne mere zaštite. Prema našim dosadašnjim procenama, situacija u Beogradu, ali i u Srbiji, potpuno je bezbedna - kaže za Pink Slaviša Krstić iz Odeljenja MUP za obezbeđenje ličnosti i delegacija.

Foto: TvPink Printscreen

Putin je broj jedan meta u unipolarnom svetu koji ga smatra preprekom za vraćanje na prethodno stanje, na stanje pre nego što se Rusija uzdigla na nivo na kojem je trenutno. Zato je Putin i najzaštićenija meta u svetu. Zapadne službe kidišu da ga eliminišu - rekao je za Pink Marko Nicović, član Svetske asocijacije šefova policije.

Dekan fakulteta bezbednosti "Educons" Miroslav Bjegović kaže da je ova poseta poseta visokog rizika.

- Nalazimo se u okruženju popriličnog broja terorističkih ćelija, a videli smo da su prethodnih dana i hapšenja vehabija - kaže Bjegović za Pink.

Foto: Tanjug AP

Ruski mediji prenose da hapšenje radikalnih pripadnika islamske organizacije nema veze sa posetom predsednika Putina, a u Kremlju su uvereni da će naša zemlja osigurati bezbednost ruskog lidera, jer su, između ostalog, i odgovarajuće srpske službe u bliskom kontaktu sa ruskim.

- Prethodnica je došla pre nekih mesec dana i sa našim obaveštajno-bezbednosnim sistemom uradila je operativni plan aktivnosti, mera i postupaka na zaštiti samog predsednika Putina, gde se čak možda delom naš obaveštajni sistem stavlja pod njihovu kontrolu, a pre svega mislim na satelitski nadzor - kaže Bjegović.

Pročitajte još: EVO KO ČUVA VLADIMIRA PUTINA: Oko Putina obruč ruskih 'duhova' - Sutra od Putinovih agenata možete kupiti i povrće, a da toga niste svesni! (FOTO)

Za Putina je spreman i poseban meni, kada je reč o hrani. Ruski predsednik biće ugošćen domaćim specijalitetima i najkvalitetnijim vinima.

- Na meniju ispred Putina biće tradicionalna srpska jela i vina kao što su sarme, pite, ajvar, ljutenica i mnoga druga jela. Baš kao što na srpskim slavama izgleda trpeza biće to slučaj i sada. Pred šefa Kremlja biće iznešena najkvalitetnija srpska vina, ali i jela. Želja je da se tradicija Srbije na najbolji način predstavi Rusiji - otkriva dobro obavešten sagovornik iz protokola. Jasno je da će pre Putina svako jelo biti provereno i isprobano od strane degustatora.

IZMENE U SAOBRAĆAJU

Prve izmene u saobraćaju očekuju se već prepodne, na deonici od aerodroma ka Novom Beogradu, kasnije popodne u široj zoni centra grada, kod Hrama Svetog Save, a u određenim periodima biće potpuno zabranjeno kretanje vozila i pešaka u pojedinim delovima, kažu u Upravi saobraćajne policije.

Pročitajte još: INFORMIŠITE SE NA VREME! Sutra gradski saobraćaj funkcioniše po POTPUNO izmenjenom režimu! Beograđani, za vreme Putinove posete BOLJE NE IZLAZITE IZ KUĆE!

- Apelujemo na sve građane da postupaju striktno po naređenjima pripadnika MUP, koji će biti angažovani na poslovima obezbeđenja. Takođe pripadnici Uprave saobraćajne policije će preduzeti intenzivne mere u cilju normalizacije saobraćaja nakon prolaska kolone sa štićenom ličnošću - kaže Dragan Bogosavac iz Uprave saobraćajne policije Beograd.

Foto: TvPink Printscreen

Bezbednosne pripreme na trasi Putinove delegacije počele su još u utorak, a policija je upravnicima zgrada u blizini prenela upozorenje da stanari spuste roletne i da ne izlaze na prozore tokom posete.

PAŽNJA SVETSKIH MEDIJA

Za izveštavanje o poseti predsednika Rusije Vladimira Putina Beogradu akreditovano je skoro 600 novinara, snimatelja i fotoreportera medija iz Srbije, Rusije, regiona i sveta.

Samo sa Putinom dolazi preko 80 novinara iz Rusije, ne računajući dopisnike ruskih medija akreditovanih u Srbiji. Svi srpski mediji i mediji iz regiona takođe će pokrivati posetu šefa ruske države.

O ogromnom interesovanju za Putinovu posetu svedoči činjenica da su akreditacije zatražile medijske ekipe vodećih svetskih agencija, elekstronskih i štampanih medija, ne računajući stalne strane dopisnike iz Beograda, poput izveštača američke agencije AP, Frans presa, Rojtersa, kineske državne televizije, nemačke državne televizije ARD i drugih.

Mnogi strani mediji, naime, poslali su zbog posete šefa ruske države specijalne izveštače u Beograd, uključujući Gardijan, Njujork tajms, britanski Tajms, švedski Dagens niheter...

Pročitajte još: AKREDITOVANO 600 NOVINARA: Ogromno interesovanje medija za susret Vučića i Putina

#Aleksandar Vučić

#Beograd

#Poseta

#Vladimir Putin

'