AKTUELNO

Reakcija SAD koje su zapretile Prištini taksama ukoliko ne ukine sankcije na srpske proizvode, i odbile da izdaju vizu kosovskom premijeru Ramušu Haradinaju, pokazuje da podrška Kosovu neće biti bezuslovna, kaže ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Šef srpske diplomatije istakao je da američka administracija podržava napore da se pronađe kompromisno rešenje.

On je rekao da zvanične potvrde nema, ali da se u diplomatskim krugovima može čuti da Haradinaj u skorije vreme neće moći da poseti SAD, ukoliko sve ostane ovako kako jeste.

- Ovo nije prvi put u njegovoj karijeri, ali ovo potvrđuje ono što smo govorili ranije – neće biti uspeha da Priština ukine nerazumnu odluku o taksama dok se veoma snažno ne oglase SAD i izvrše pritisak. Zbog toga je bitno ovo što se dešava. Sto posto je tačna informacija koju imamo, a to je da su zapretili Prištini – ili ćete ukinuti takse ili će biti neke vrste sankcije - rekao je Dačić.

Kako kaže, sve što dolazi od Amerike, Prištinu boli, a ovakva reakcija pokazuje da SAD ostaju opredeljene da se pruži prilika da se postigne trajno rešenje koje ne može postići bez dogovora Beograda i Prištine, a to bi bio kompromis, Amerika to podržava za razliku od politike nekih ranijih administracija i predsednika. I to je velika promena.

Sa druge strane, dodaje, Amerika neće dopustiti, i to je Prištini jasno rečeno, da sporazum ne bude postignut zato što ga Priština opstruira.

To je prvo rečeno Tačiju, on je obećao, ali oni su mislili su da će to tek tako da prođe.

Ali ovo pokazuje da SAD ozbiljno shvataju mogućnost da dođe do dogovora, i mi to pozitivno ocenjujemo, da se izvrši pritisak jer to je osnovni preduslov da se nastavi dijalog.

- Mesecima govorimo o zaokretu, ali ovo je pvri put jasno rečeno da ta podrška neće biti bezuslovna.a to pokazuje i ispravnost naše politike, a to je da se Srbija pokazala kao konstruktivan faktor i da je postupila ispravno, i da je odluka o neuvođenju kontramera pokazala da ničim neće opstruirati dijalog - rekao je Dačić.

On je ponovio da smo mi spremni da nastavimo sutra dijalog sa Prištinom, ali preduslov za to je da se ukine nešto što onemogućava dijalog, a to je su u ovom slučaju takse.

Dačić je ocenio da je dobro što su SAD reagovale oštrije nego EU ističući da i jedni i drugi imaju mehanizme, a da je EU imala više mehanizama koji nisu primenjeni.

Dijalog ne postoji, ali namera da se pronađe trajno rešenje u brzom periodu nije skrivena, ali sada smo veoma daleko od toga, jer je dijalog u blokadi zbog nerazumnih odluka Prištine.Osvrnuo se na predstojeću posetu ruskog predsednika Vladimira Putina, Dačić kaže da je od velikog značaja redovno održavanja susreta na visokom nivou.

Ovo je u ovom trentuku u svetski medijima, jedan do najvažnijih događaja u svetu ove nedelje.

Srbija sa Rusijom razmatra sva pitanja i veoma smo zavalni na podršci, a sa druge strane, mi redovno informišemo rusku stranu šta se dešava u dijalogu.

I SAD i Rusija kažu da se mi dogovorimo sa Prištinom. Oni su se dogovorili da će podržati ono što dogovore Beograd i Priština. Priština pokazuje da neće dogovor.

Dačić je otkrio i da je takozvanom kosovskom ambasadoru u SAD Flljori Čitaku jasno rečeno u Stejt departmentu - "ako budete opstruirali dijalog, ako je kosovska strana ta koja neće rešenje, onda ćete se susresti sa ovim merama Vašingtona".

U ovom trenutku su mnogo povoljnije međunarodne okolnosti za nastavak dijaloga u Briselu, pre svega zbog ovakvog stava Vašingtona, rekao je on.

Moskva s pažnjom prati dijalog i ove dane, smatra Dačić, treba iskoristiti da učvrstimo naše pozicije i kod drugih velikih sila koje su bitne da izvrše pritisak.

- Mislim da sada vlada veliki haos u Prištini i u tom haosu je moguće da neće donositi razumne odluke, ali je važno da moraju znaju sa kojim će se merama suočiti. Nema više "milosrdnog anđela" odnonso takozvanog humanitarnog bombardovanja - zaključio je Dačić.

#Amerika

#Ivica Dačić

#Kosovo i Metohija

'