AKTUELNO

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević najavio je gostujući na TV Pink da će se u 2019. godini prekvalifikacije sprovoditi za različita zanimanja i da fokus više neće biti toliko na IT stručnjacima.

- Napravili smo akcioni plan za 2019. godinu. U njemu ima nešto manje IT stručnjaka nego što je ranije bilo planirano, ali je sada dosta drugih zanimanja koja nedostaju i biće u našem fokusu - rekao je Đorđević.

On je ocenio da je prekvalifikacija u oblasti inforemacionih tehnologija dala dobre rezultate, ali da je uočena potreba da se program proširi i na druga zanimanja.

Đorđević je naveo da će prekvalifikacije biti usmerene na ljude koji su završili gimnazije i nisu nastavili fakultet, kako bi na taj način mogli da dođu do zanimanja.

Govoreći o borbi protiv rada na crno, ministar je rekao da fokus nije na kažnjavanju, već na tome da država pokaže da je na strani radnika i poslodavaca koji rade u skladu sa zakonom.

- Teško možete ubediti poslodavca koji je odlučio da radi mimo zakona. Najbolji kontrolor svega je radnik. Mora biti svestan da smo na njegovoj strani i da mu poslodavac time što mu ne uplaćuje doprinose, ukida zdravstveno, socijalno i penziono osiguranje. Da ne bi imao sve te probleme može da se obrati inspekciji rada – naveo je Đorđević.

Kako je ukazao, mnogi radnici misle da će oni biti kažnjeni ako se obrate inspekciji rada.

On je istakao da je važno da budu svesni da to nije tako i da 90 odsto njih dobije posao, podvukavši da će nadležni primorati poslodavce da plaćaju poreze i doprinose, da radnik ima sva prava koja mu pripadaju po zakonu i to će nam biti fokus u ovoj godini.

Groblje Oslobodilaca Beograda biće obnovljeno do Vidovdana

Do Vidovdana biće završena obnova Spomen groblja Oslobodilaca Beograda, najavio je danas ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević i dodao da će rekonstrukciju zajednički raditi Rusija i Srbija. On je najavio da će memorandum o obnovi groblja Oslobodilaca Beograda, biti samo jedan od sporazuma koje će to ministarstvo potpisati sa kolegama iz Rusije tokom posete Vladimira Putina Beogradu, koja je najavljena za 17. januar. - To će nama biti parametar za sva buduća ulaganja i izgled svih srpskih memorijala ovde i u svetu - naglasio je ministar. Osim memoranduma o obnovi groblja sa kolegama iz Rusije predstavnici ministarstva rada potpisaće i Administrativni sporazum o povezivanju radnog staža za građane Srbije koji su radili u Rusiji. Isto pravilo važiće i za ruske državljane koji su radili u Srbiji.

Zamenik direktora Nacionalne službe za zapošljavanje Petar Jarić kaže da se na evidenciji trenutno nalazi manje od 550.000 ljudi, što je minimum od kada se vodi evidencija.

Jarić je istakao da su najtraženiji profili kuvari, konobari, vozači, operateri na CNC mašinama, zavarivači, mašinski tehničari, dok što se tiče visoke stručne spreme tu su ekonomisti, inzenjeri mašinstva, profesori stranih jezika, lekari sa određenim specijalizacijama.

Foto: TV Pink Printscreen

#Zoran Đorđević

'