AKTUELNO

Karijerni diplomata Zoran Milivojević ocenio je da je Hašim Tači bio suzdržan kada su mere Prištine donete, kao i da su za Haradinaja, Ljimaja i Veselog ove mere jedan od elemenata na osnovu kojih pokušavaju da na svaki način potvrde svoju vlast.

Sjedinjene Američke Države pozvale su kosovske institucije da odmah ukinu taksu na uvoz proizvoda iz Srbije i BiH kako bi se pružila šansa za sporazum između Kosova i Srbije, ili će u protivnom Priština biti sankcionisana.

Milivojević je rekao da ako Amerika bude odlučna da sprovede najavljeno, onda je to sprovođenje pisma predsednika Trampa od decembra prošle godine.

- Jasno je da iza tog pisma stoje Bolton i Pompeo, a u pismu je bilo jasno rečeno da će Amerika voditi proces, pregovaraće Vučić i Tači, očekuje se da se to uradi ove godine, a četvrto je novi stav Amerika, da se zadovolji i interes Srbije – kazao je Milivojević.

Kako kaže, Tači je bio suzdržan kada su donete mere i nije se izjašnjavao kao Haradinaj.

- Ta ekipa, Haradinaj, Ljimaj, Veseli, zavisi od političke vlasti, oni ako izgube tu vlast, oni su mrtvi i politički i kako god hoćete. Prema tome, oni se grčevito toga drže i upravo su ove mere jedan od elemenata na osnovu kojih oni pokušavaju da na svaki način potvrde tu svoju vlast – naveo je Milivojević i dodao:

Foto: TvPink Printscreen

Oni pokušavaju da održe većinsku koaliciju koju su namakli preko krila samoopredeljenja. Ako je tačno ovo što navode SAD, onda će Tači biti taj koji će biti faktor odlučivanja tamo i onda će Amerikanci učiniti sve da ubede tu vladu da se ponaša kako oni traže – ocenio je Milivojević.

Prema njegovim rečima, ovo je signal da je tačno da Amerikanci hoće da ugrade rešenje kosovskog čvora u svoj politički bilans u predizbornovoj Trampovoj godini.

Milivojević je za posetu ruskog predsednika Vladimira Putina rekao da je strašno važna i da dolazi u pravom trenutku, kada će Srbija dobiti podršku od Putina.

- Pokazaće se da Srbija nije sama i nakon te posete moći će da se formira ozbiljna platforma za eventualne buduće pregovore. Ovo što Amerikanci traže, oni polaze od toga da Srbija ne prihvata razgovor dok se ne ukinu mere – kazao je Milivojević.

Saša Adamović, istoričar, cenio je da je Ramuš Haradinaj odlučio da pokaže hrabrost i da kaže ne Americi.

Foto: TvPink Printscreen

- Možda misli da može da kaže ne određenom delu američkog političkog establišmenta koji na Kosovo gleda drugačije nego što se gledalo donedavno. Očito je da neki drugi centri moći u Americi, koje on više sluša, sugerišu nešto drugo, kao što su mu sugerisali tarife, osnivanje vojske kosova – kazao je Adamović.

Kako dodaje, stvari oko Kosova su se počele menjati i mi smo dočekali jednu promenu odnosa Amerike prema toj takozvanoj kosovsko j nezavisnosti.

- Svi su mislili da je to već završena priča, gotov posao, ali se sada vidi da to nije tako. Mislim da se stiče utisak da je nezavisnost Kosova jedan propali projekat, da je to neka vrsta vrućeg krompira. Džon Bolton je bio u pravu kada je bio protiv nezavisnosti Kosova – naveo je Adamović.

Više o pomenutim temama saznajte u videu koji sledi:

#Ramuš Haradinaj

#Saša Adamović

#Zoran Milivojević

'