AKTUELNO

Savet za nacionalnu bezbednost SAD i Stejt department doneli su dokument u osam tačaka u kojem se od prišinske vlade zahteva da odmah ukine stopostotno nametnute takse na proizvode iz Srbije ili će u suprotnom SAD Prištini uvesti sancije.

- Tražimo da takse odmah budu suspendovane - navodi se u dokumentu i dodaje da će u suprotnom Priština biti sankcionisana uskraćivanjem podrške kosovskim bezbednosnim snagama - prenela je Kljan Kosova.

Dokument je, kako se navodi, u pisanom obliku dostavljen prištinskoj vladi, ali i drugim nadležnim institucijama.

Ukazuje se da podrška SAD za Kosovo nije neograničena.

- Kosovo trenutno sa sobom nosi teret opasnosti da dijalog doživi neuspeh - upozorava se u dokumentu.

U dokumentu se izražava "duboko razočaranje" jer, kako se navodi, Priština nije preduzela ništa što bi bila pozitivna refleksija na pismo američkog predsednika Donalda Trampa upućenog Hašimu Tačiju.

Suprotno tome, mere su proširene i na druge proizvode.

- Uspeh i postizanje sporazuma se ne povezuje sa ulogom Federike Mogerini i EU. Uspeh sporazuma je strateški interes SAD, dakle, neprihvatljivo je za nas da se dovodi u pitanje ovaj strateški cilj, neodgovornim potezima kosovskih lidera - ističe se u dokumentu.

U slučaju da sporazum doživi neuspeh zbog Kosova, teret odgovornosti i posledice će snositi samo Kosovo i odgovorni pojedinci za taj neuspeh, upozorava se dalje u tekstu.

Kljan Kosova navodi da im je potvrđeno da je ovo upozorenje prištinskim vlastima poslato na više relevantnih adresa diplomatskim putem.

Navodi se i da su mere Prištine donete bez ikakvih konsultacja sa SAD.

SAD su upozorile da Priština svojim "neodgovornim ponašanjem ozbiljno ugrožava prijateljstvo sa SAD".

- Ako tarife ne budu suspendovane odmah, SAD će suspendovati pomoć na polju bezbednosti, dakle podršku KBS - stav je Saveta za nacionalnu bezbbednost SAD i Stejt departmenta.

#Priština

#SAD

#Takse

'