AKTUELNO

Nebojša Čović, nekadašnji predsednik Koordinacionog tela za Kosovo i Metohiju, izjavio je da Albanci idu u Hag da budu procesuirani, ali da se ne zna u kom svojstvu idu, da li kao svedoci ili kao osumnjičeni.

- Interesantno je da Albanci idu u Hag da se procesuiraju, ali ne znam u kom svojstvu idu, da li kao svedoci, kao osumnjičeni. To se takođe krije, a sve to će se raditi po zakonima i ustavu takozvanog Kosova. To otvara direktnu sumnju - kazao je Čović za Novo jutro TV Pink.

Kako dodaje, u izveštaju Dika Martija od 30 strana, na 26 puta se pominje Hašim Tači.

- Iza Tačija prvi na listi je Šaip Muja koji se pominje 20 puta u izveštaju iza njega je Kadri Veselji koji se pominje, a tu su i Fatmir Ljimaj. Evidentno je da je Dik Marti napisao kompletno šta se događalo - kazao je Čović.

Prema njegovim rečima Specijalni sud krije u kom svojstvu dolaze pomenuti Albanci.

- Oni imaju toliko podataka da je deset ili 15 ljudi čak malo u odnosu na ono što su uradili... Organizovani kriminal pokušava da gospodari prostorima Kosova i Metohije, a ključne greške su napravljene 1999. godine, dolaskom KFOR-a, čiji je zadatak bio da zaustavi nasilje, što nije uradio, nego je dozvolio da Albanci i te njihove grupe terorišu, maltretiraju i ubijaju Srbe, Rome i druge nealbance - naveo je Čović.

Foto: TvPink Printscreen

On je istakao da KFOR nije ni razoružao takozvanu OVK.

- Do tog oružja OVK je došao kroz prljave poslove, kroz trgovinu trogom, robljem, šverc cigareta, šverc automobila i tako dalje. To oružje nakon toga više nije korišćeno za borbu OVK već je stavljeno u funkciju određenih bratstava, odnosno fisova, koji su preuzeli uticaj i odatle se prešaltovali u politiku. Organizovani kriminal ne može da postoji bez politike - ocenio je Čović.

Demo Beriša, predsednik Matice Albanaca Srbije komentarišući to što će nekadašnji tužilac Haškog tribunala Džefri Najs braniti Samija Ljuštakua, OVK zločinca, pred Specijalnim sudom, rekao je da se Najs pojavljuje u tom slučaju jer je zloupotrebio svoj položaj u toku suđenja Slobodanu Miloševiću, gde je došao do veoma bitnih dokumenata koje je Srbija dostavila Haškom tribunalu.

Foto: TvPink Printscreen

- Opšte je poznata činjenica da je on prošle godine naplatio za svoje usluge, za predaju pomenutih informacija i dokumenata prištinskim vlastima. To su veoma bitni dokumenti koji se odnose na naš Prištinski korpus i delovanje naše vojske u toku 1998. i 1999. godine, a on je to naplatio veoma ozbiljno, u iznosu od 500 hiljada evra – kazao je Beriša I dodao:

- Otkud on kod Ljuštakua? Iz prostog razloga zato što se ta ekipa bavila istragom u predmetu bivše Jugoslavije, odnosno Srbije u Hagu, u ovom trenutku će to doći do izražaja jer će se upotrebiti neka dokumenta iz prethodnog sastava. Sami Ljuštaku je jedan od veoma bitnih komandanata i zna se da je on prvi otputovao avionom – rekao je Beriša.

Kako kaže, u društvu Ljuštakua su i dva parlamentarca, a to su njegov sin i Miljaim Zeka, bivši novinar.

Više o pomenutim temama saznajte u videu koji sledi:

#Demo Beriša

#Nebojša Čović

#Specijalni sud

'