AKTUELNO

Srbija ga traži za zločine nad civilnim stanovništvom u toku 1999. godine za koje mu se nije sudilo u Hagu.

Dopuna zahteva za izručenje Ramuša Haradinaja Francuskoj će biti poslata u toku sutrašnjeg dana, rekla je ministarka pravde Nela Kuburović.

U molbi za izručenje Haradinaja koja je u utorak poslata Francuskoj najavljeno da će biti dostavljeni dodatni dokazi koji se pre svega tiču naredbe za proširenje istrage protiv Haradinaja sa dokazima koji je potkrepljuju, precizirala je Kuburovih.

Naredbu o proširenju istrage protiv Haradinaja, Tužilaštvo za ratne zločine je dostavilo Ministarstvu pravde i u toku je prevod dokumentacije, napomenula je Kuburović.

Upitana zašto istraga koja je protiv Haradinaja pokrenuta 2004. godine još nije završena, Kuburović je rekla da istraga nije mogla da se okonča, jer Haradinaj kao ni drugi okrivljeni u tom predmetu nisu bili dostupni srpskim prosudnim organima.

- Potpuno su različiti događaji, vremenski okviri, kao i ostećeni. Haradinaj se pred Haškim tribunalom teretio za događaje koji su se dešavali od marta do septembra 1998. godine, a postupak pred tužilaštvom za ratne zločine Srbije se vodi za događaje iz 1999. godine i uglavnom su vezani za juni - rekla je Kuburović.

Upitana da li veruje da će Francuska izručiti Haradinaja i da će se on naći u sudnici u Beogradu, ministarka pravde je rekla da ne treba da govori o tome da li veruje ili ne.

- Francuka treba da poštuje Evropsku konvenciju o ekstradiciji kao i sve države EU. Postupila je po poternici, što znači da mora da postupi i po molbi za izručenje i da utvrdi da li je Srbija dostavila dovoljno dokaza da Haradinaj bude izručen - navela je Kuburović.

S.M.

#Francuska

#Izručenje

#Nela Kuburović

#Ramuš Haradinaj

'