AKTUELNO

Posebno, novogodišnje želje i misli idu našem narodu na području Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija, istakao je Đurić.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić danas je, svim Srbima i Srpkinjama i poštovaocima srpske kulture širom sveta, poželo srećnu i veselu proslavu Srpske nove godine.

- Takođe, želim srećan praznik i svim ostalim građanima Srbije koji obeležavaju današnji dan kao završetak stare i početak nove pravoslavne godine. Posebno, novogodišnje želje i misli idu našem narodu na području Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija - istakao je Đurić.

- Srpska nova godina za mene predstavlja više od verskog pitanja, i smatram da je u periodu od gotovo jednog veka postala značajno identitetsko obeležje našeg srpskog naroda, zajedno sa našim srpskim jezikom, pismom i bogatom riznicom narodnih tradicija i običaja, koje treba i hoćemo da čuvamo i afirmišemo u modernom vremenu, kako bi one sačuvale nas u budućnosti - dodao je on.

- Za razliku od istorijskih perioda kada javno negovanje srpskih, posebno novogodišnjih tradicija nije bilo dopušteno ili blagonaklono posmatrano, danas slobodni u svojoj zemlji obeležavamo praznike koje želimo, a ovo je jedan od onih koje mislim da vredi da čuvamo - kaže Đurić.

#Marko Đurić

'