AKTUELNO

Teško da postoji pravda za srpske žrtve, a da postoji, bili bi procesuirani i lideri lažne države Kosovo, budući da su i oni nosili krvave uniforme OVK. Neki od njih lično su ubijali srpske, ali i albanske civile, a neki su naređivali i diktirali zločine, kaže za „Novo jutro“ Saša Milovanović.

Iako Priština i takozvana kosovska policija od samog početka tvrde da su kamere proradile tek 10 minuta nakon ubistva lidera građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića, fotografije koje su juče isplivale u javnost, a snimljene su upravo u tom vremenskom periodu, jasno demaskiraju ovu laž. Fotografije su, naime, nastale oko 30 sekundi nakon ubistva, a na njima se vide komšinica i sekretarica ubijenog Ivanovića koje prilaze telu.

Direktor dnevnog lista "Srpski telegraf" Saša Milovanović kaže da je jasno da prištinske vlasti žele da sakriju dešavanja u vezi sa ubistvom Ivanovića, i podseća da nije bilo nikakvog odgovora kada se u javnosti pojave fotografije zločina.

Foto: TV Pink Printscreen

- Oni nemaju drugi odgovor, sem što su rekli da će sada zabraniti i kretanje automobilima sa srpskim tablicama. Jasno je da, u najmanju ruku, nešto kriju. Ipak, to i dalje ne smeta liderima opozicije da nastave da optužuju svoju zemlju za ubistvo. Ne smeta im i ne prestaju čak i kada vide dokaze kao što su fotografije sa mesta zločina – kaže Milovanović za Pink.

Govoreći o Specijalnom sudu u Hagu u kojem će se procesuirati bivši pripadnici OVK, Milovanović kaže da, kada bi postojala pravda za srpske žrtve, morali bi da budu procesuirani svi lideri lažne države Kosovo, jer su svi oni nosili krvave OVK uniforme.

Foto: TV Pink Printscreen

- Oni su lično ubijali ili naređivali ubistva. Ako će ovaj sud da bude farsa i potvrda zločina u smislu da kroz pravosuđe „protrče“, onda će to biti silovanje istine i izrugivanje pravdi i srpskim žrtvama. Kada bismo dobili barem deo pravde, mogli bismo da smatramo da smo barem delom pobedili. Ipak, smatram da je sve farsa i na kraju će biti sve samo smejanje nama u lice i u lice žrtvama - ocenjuje Milovanović za „Novo jutro“.

Predsednik Centra za proučavanje globalizacije prof. dr Dejan Miletić kaže da, uzimajući u obzir istoriju, ne treba da očekujemo previše pravde od suda u Hagu, ali ocenjuje da je ovaj sud i sud pritiska.

Foto: TV Pink Printscreen

- Treba to imati u vidu! Ovo je pritisak na rukovodioce koji su na neki način odmetnutu od međunarodnih faktora. Mi se udaljavamo od sporazuma sa Albancima i mirnih rešenja u regionu, a sve zahvaljujući albanskom rukovodstvu koje se oslanja na strukture u SAD koje ne bi trebalo da su odlučujuće. Ovo je pogrešan smer i ne daje rezultate – ocenjuje Miletić.

Ceo razgovor sa gostima "Novog jutra" pogledajte u nastavku:

#Albanci

#Novo jutro

#Saša Milovanović

'