AKTUELNO

Premijeri Srbije i Republike Srpske (RS), Ana Brnabić i Radovan Višković ocenili su danas da su odnosi Beograda i Banjaluke odlični, i najavili da će tokom prve polovine godine biti održana deseta zajednička sednica dveju Vlada, posvećena zajedničkim projektima.

Navodeći da su dve strane opredeljene za dalje jačanje saradnje na svim poljima, premijeri su tokom prve zvanične posete Radovana Viškovića Beogradu, razgovarali o jačanju ekonomske i privredne saradnje i o mogućnostima organizacije poslovnog foruma, sa učešćem privrednika iz Srbije i Republike Srpske.

- Unapredjenje saradnje sa Republikom Srpskom istovremeno je i jačanje saradnje sa Bosnom i Hercegovinom u interesu mira, stabilnosti i što boljeg povezivanja i napretka čitavog regiona - kazala je Ana Brnabić a prenela Vlada Srbije.

Ona je navela i da su energetika i infrastruktura ključne oblasti, u smislu projekata, koje su najvažnije u ovom trenutku za Srbiju i Republiku Srpsku.

Ana Brnabić je dodala da će Srbija nastaviti da podržava projekte u Republici Srpskoj čiji je cilj, kako je rekla, unapredjenje kvaliteta života svih gradjana.

Premijeri Srbije i RS razgovarali su i o projektima izgradnje hidroelektrana "Foča" i "Paunci", koji su planirani Memorandumom o saradnji u oblasti energetike i koji su značajni za elektroprivrede Srbije i Republike Srpske, kao i o planiranim infrastrukturnim projektima, pre svega o završetku izgradnje graničnog prelaza Ljubovija-Bratunac i o daljoj dinamici izgradnje autoputa u skladu sa regionalnom agendom povezivanja.

Od 2014. godine do danas Srbija je izdvojila blizu 22 miliona evra za podršku i projekte u Republici Srpskoj.

#Ana Brnabić

#Banjaluka

'