AKTUELNO

Prva grupa bivših pripadnika OVK otputovala je juče posebnim avionom u Hag gde će ih saslušati tužioci Specijalnog suda za zločine počinjene tokom rata, a predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun izjavio je da je to poslednja prilika da oni odgovaraju za počinjene zločine.

- Ovo je verovatno poslednja ozbiljnija prilika da oni koji su odgovorni za zločine koje je počinila teroristička OVK budu procesuirani. Tu priliku mi na svaki način treba da iskoristimo, jer oni nama nisu dostupni da bismo ih procesuirali. Taj sud je napravljen na osnovu izveštaja Dika Martija, a u tom izveštaju se isključivo govori o zločinima terorističke OVK – istakao je Drecun za Novo jutro TV Pink.

Kako kaže, to tužilaštvo ulazi u završnu fazu istraživanja zločina i oni žele da vide da li raspolažu dovoljnom količinom kvalitetnih dokaza, da mogu da podignu optužnice.

Foto: TvPink Printscreen

- U narednom period biće donela odluka tužilaštva da li će uopšte biti podignute optužnice, tek onda ćemo videti ko će se na njima naći. Spekuliše se ko na njima može da bude, samo pogledajte izveštaj Dika Martija, onda će vam sve biti jasno. U fokusu je Drenička grupa..tu jeste i Hašim Tači i ako se podižu optužnice na osnovu komandne odgovornosti, ne bi smelo da se nađe mimo optužnice – ocenio je Drecun.

Kako dodaje, sada se ulazi u kritičnu fazu u kojoj se odlučuje da li će optužnice biti podignute.

- Ako budu podignute, tu ćemo imati dva osnova, jedan, da će se na optužnicama naći direktni izvršioci zločina, ali i oni koji su odgovorni po komandnoj odgovornosti – kazao je Drecun.

Advokat Goran Petronijević rekao je da će, prema njegovom mišljenju, problem biti to kako će se primenjivati komandna odgovornost, po zakonodavstvu samoproglašene države Kosovo, koja je, kako kaže, u to vreme imala svoj krivični zakon, kao pokrajina u sastavu Srbije i Jugoslavije.

Foto: TvPink Printscreen

- Ja nemam ubeđenje da tužilaštvo ili bilo koji organ tog suda gore ima bilo kakvu samostalnost u radu. Oni su na tasteru, oni rade na zvonce. Onog trenutka kada oni koji upravljaju njima, a to su pre svega SAD, pritisnu taster, oni će raditi - naveo je Petronijević.

Novinar Idro Seferi naveo je da je ovo delikatna situacija jer obuhvata i neka politička ubistva.

- Ovaj sud bi trebao da potvrdi ili ne, navode Dika Martija i njegovog, ipak, političkog izveštaja, što u ovom slučaju ostavlja mogućnost da obe strane vide ovaj sud više kao nekakav obračun, a ne kao dobijanje pravde za ljude koji to zaslužuju – ocenio je Seferi.

Foto: TvPink Printscreen

On dodaje da je za političke procese važno da se što više priča o tome šta se dogodilo na Kosovu.

Više o pomenutim temama saznajte u videu koji sledi:

#Kosovo i Metohija

#Milovan Drecun

#OVK

'