AKTUELNO

Prva grupa bivših pripadnika OVK poletela je ka Specijalnom tužilaštvu u Hagu, a Ljubinka Milinčić i Žarko Rakić nadaju se da će barem neki od njih ostati tamo, jer zbog svojih zločina zaslužuju odgovarajuću kaznu. Ipak, s obzirom na dosadašnju poziciju međunarodne zajednice prema Albancima i njihovim zločinima, gosti "Novog jutra" nisu preveliki optimisti.

Govoreći o članovima prve grupe pozvanih u Specijalno tužilaštvo, a koji su poleteli za Hag, Ljubinka Milinčić, glavna urednica srpske redakcije "Sputnik" kaže da je ovo vest, makar ova grupa bila pozvana i u svojstvu svedoka.

- Nadam se da će neki od njih ostati tamo, a da će odleteti i ostali koji zaslužuju da se tamo nađu. Nemam neko veliko poverenje u taj sud, ali je konačno došlo vreme da se uzdamo u Hag - kaže Milinčić.

Foto: TV Pink Printscreen

Žarko Rakić, glavni i odgovorni urednik "Politike" kaže da je sigurno da će osumnjičenih biti, iako će neki biti pozvani kao svedoci.

- Neizvesno je koji će se ljudi naći u sledećoj grupi. Činjenica je da smo svašta navikli da vidimo, kako iz Prištine, tako i u odnosu međunarodne zajednice prema Prištini i albanskim zločinima. Ono što smo dosad videli ne daje nam razloga da budemo optimisti - kaže Rakić za Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

Kada je reč o dolasku predsednika Rusije Vladimira Putina u Srbiju, Milinčić kaže da nam poseta može doneti samo dobro, kao i svaka do sada, te da dva predsednika nemaju ni jednu spornu tačku koju treba da rešavaju. Odnosi su, kaže, veoma dobri, a svaki novi dogovor, ugovor i susret važni su za "poređenje časovnika" i kako bi se "napravila mapa puta".

- Stalno nam govore da moramo hitno da rešimo pitanje Kosova, a mi za ovo pitanje ne možemo sami da se borimo na političkoj sceni. Zato nam pomoć može pružiti Rusija, kao i uvek, ali i Kina - kaže Milinčić, dodajući da je zato važno da se dvojica lidera dogovore o stavu koji će zauzeti tokom diplomatske borbe za Kosovo.

Rakić podseća da je iz Moskve stalno poručivano da će se složiti sa svakim rešenjem koje prihvati Srbija.

- Dakle, nema nikakvog uslovljavanja sa ruske strane, ali ni usmeravanja, iako u Prištini Srbiju nazivaju "mala Rusija" - kaže Rakić.

Foto: TV Pink Printscreen

Milinčić ocenjuje da su Albanci prešli na ofanzivnu taktiku, "udarajući na sve strane".

- Te takse od sto odsto neće ostati večito, ali pošto su lestvicu podigli visoko, kada je spuste izgledaće kao da čine ustupke - kaže urednica "Sputnika".

Ceo razgovor sa gostima "Novog jutra" pogledajte u nastavku:

#Albanija

#Hag

#Novo jutro

#Zločin

'