AKTUELNO

Ako tražite suočenje sa prošlošću krenite od sebe, poručio je ministar odbrane Aleksandar Vulin reagujući na izjavu hrvatske šefice diplomatije Marije Pejcičinović Burić.

- Gospođa Pejčinović Burić bi da odredi ko može da sedi u Vladi Srbije. Za politiku Hrvatske uvek su postojali podobni i nepodobni Srbi. Radujem se što me gospođa svrstava u nepodobne, to znači među slobodne Srbe - rekao je Vulin odgovarajući hrvatskoj šefici diplomatije koja smatra da njegove izjave ne doprinose izgradnji dobrih odnosa Srbije i Hrvatske.

On je naveo da smeta Pejčinović Burić, ali da nije osporila ni jednu istinu koju je izneo.

- Pa da ih ponovim. Srbi rođeni u Hrvatskoj nisu mogli biti agresori i nisu započeli građanski rat. Hrvatska je proterala preko 200.000 Srba, svojih državljana iz gradova u kojima nije bilo nikakvog oružanog sukoba. Hrvatska je u zločinackoj akciji Oluja, za koju niko nije odgovarao, ubila preko 2.000 Srba i proterala preko 220.000 Srba, državljana Hrvatske. Jasenovac nije bio radni logor več zversko mučilište Srba, Jevreja i Roma, mesto gde su Ustaše ubile 20.000 dece. Hrvatska je jedina zemlja u Evropi u kojoj je fašistički pozdrav "za dom spremni" dozvoljen - istakao je Vulin u saopštenju.

Burić je sinoć izjavila da sve dok se Srbija ne suoči sa svojom ulogom u ratovima devedesetih, ne mogu se očekivati znatniji pomaci u međusobnim odnosima Srbije i Hrvatske, a povodom izjava ministara spoljnih poslova i odbrane Srbije Ivice Dačića i Aleksandra Vulina.

#Aleksandar Vulin

#Hrvatska

'