AKTUELNO

U nacrtu koji je podnela Spoljnopolitičkom odboru EP, Lunaček ukazuje da ZSO još nije uspostavljena i da njen status tek treba izraditi.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Ulrike Lunaček je, u predlogu rezolucije o Kosovu o kojem raspravlja EP, pozvala Prištinu da uspostavi Zajednicu srpskih opština (ZSO) u skladu sa sporazumom postignutim u okviru dijaloga pod posredovanjem EU i sa odlukom kosovskog Ustavnog suda.

Lunaček sve aktere poziva da iznađu uzajamno prihvatljivo dugoročno rešenje za status rudarskog kompleksa Trepča. Uz to, u tekstu se pozdravlja napredak postignut u primeni raznih sporazuma potpisanih od avgusta 2016. u procesu normalizacije sa Beogradom, nakon više meseci neznatnog ili nikakvog napretka. Ona, takođe, izražava zabrinutost zbog kontinuiranog prisustva sprskih paralelnih struktura i poziva na njihovo ukidanje. Lideri zajednice kosovskih Srba pozivaju se da u potpunosti preuzmu svoje mesto i ulogu u kosovskim institucijama, da deluju nezavisno od Beograda i konstruktivno u korist svih ljudi na Kosovu.

Primećuje se izvestan napredak po tehničkim pitanjima kao što su pitanje katastra, priznavanja univerzitetskih diploma i registarskih tablica, kao i u vezi sa primenom sporazuma o mostu u Mitrovici. Ipak, i Beograd i Priština se pozivaju da pokažu više angažovanja i održivu političku volju u pogledu normalizacije odnosa, uz podsećanje da je to uslov za pristupanje EU.

Pozdravlja se i uspostavljanje Specijalnog suda za ratne zločine OVK i Kancelarije specijalnog tužioca u Hagu kao bitan korak u obezbeđivanju pravde i pomirenja, a Kosovo poziva da u potpunosti sarađuje sa tim sudom, uz naglašavanje da je zaštita svedoka ključna za uspeh suda. Kosovo se u predlogu rezolucije poziva i da reši pitanje nestalih osoba i obezbedi efikasnu nadoknadu žrtvama silovanja za vreme rata.

U tekstu se pozdravlja i stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i Kosova, 1. aprila 2016, kao bitan korak ka članstvu Kosova u EU, uz primedbu da je mesto ministra za evropske integracije i dalje upražnjeno i da to podriva efikasnost primene SAA. Izražava se i zabrinutost zbog zastoja u kosovskoj skupštini u vezi sa ratifikacijom sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom i ističe da se vizna liberalizacija može odobriti samo kada Kosovo ispuni sve kriterijume, uključujući osude visokorangiranih zvaničnika za korupciju i organizovani kriminal.

Evropska unija, inače, zasebno razmatra proces integracije Kosova.

#Evrointegracije

#Evropski Parlament

#Kosovo

#Rezolucija

'