Info
ZABAVA

vesti

Indijska štampa najavljuje posetu Vučića


Premijer će od sutra boraviti u toj državi.


Indijska štampa najavljuje da predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić stiže u posetu toj zemlji, tokom koje će se susresti sa indijskim premijerom Narendrom Modijem.

Vučić će sutra razgovarati sa indijskim premijerom u Kongresnom i izložbenom centru "Mahatma Mandir", izveštava "Indijan ekspres".

Dvojica premijera prisustvovaće otvaranju "Vibrant Gudžarat globalnog samita" (Vibrant Gujarat Global Summit), čija je centralna tema "Održivi ekonomski i socijalni razvoj". Skup se održava u Gandinagaru, glavnom gradu indijske države Gudžarat. 

Sa Vidžaijem Rupanijem, zvaničnikom Gudžarata, države sa oko 60 miliona stanovnika, Vučić će imati bilateralni susret.

"Indijan ekspres" precizira da će Vučić 11. januara u Mumbaju imati bilateralni susret i sa Devendrom Fadnavisom, premijerom Maharaštre, države sa 115 miliona stanovnika.

Iz Vlade Srbije ranije je najavljeno da Vučić boravi u Indiji od 10. do 13. januara, gde će učestvovati na "Vibrant Gudžarat globalnom samitu".

"Vibrant Gudžarat globalni samit" predstavlja jedan od najznačajnijih političko-ekonomskih skupova u Indiji, koji okuplja šefove država i vlada, korporacija, predstavnike privrednih komora i industrijskih asocijacija, malog i srednjeg preduzetništva, naučnike i eksperte.

Na samitu se očekuje učešće predstavnika više od 100 država, 2.000 indijskih i stranih kompanija i više od dva miliona posetilaca, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima. 

Partnerske zemlje su SAD, Francuska, Velika Britanija, Poljska, Holandija, Danska, Singapur, Kanada, UAE, Australija i Japan. 

U radu samita fokus će biti na sektorima aeronautike, poloprivrede, prehrambrene industrije, biotehnologije, hemijske i petrohemijske industrije.

U fokusu su i odbrana, građevinarstvo, elektronika, inovacije, istraživanje i razvoj, informacione tehnologije, zdravstvo, farmacija, životna sredina, obnovljiva energija, veliki infrastrukturni projekti, transport, lučki saobraćaj, preduzetništvo, tekstilna industrija, urbanizam i turizam, navodi se u saopštenju.

"Vibrant Gudžarat global samit" je pokrenut 2003. godine, kada je glavni ministar Gudžarata bio aktuelni premijer Narenda Modi. Održava se jednom u dve godine u Gandinagaru, a prvobitni cilj samita bio je privlačenje investicija u Gudžarat, da bi vremenom prerastao u jedan od najznačajnijih političko - ekonomskih skupova u Indiji. 

Gudžarat spada među ekonomski najrazvijenije indijske države.

Istovremeno se smatra poslovnom kapijom sveta prema ostalim delovima Indije. Ta država se nalazi na prvom mestu u pogledu lakoće poslovanja. Prema podacima magazina Forbs, Ahmedabad, najveći grad te države, treći je najbrže rastući grad u svetu.

Č.N.

Komentari • 0


povezane vesti