AKTUELNO

Izvestilac EP za Srbiju će u Briselu predstaviti predlog rezolucije o Srbiji.

Ministarka bez portfelja zadužena zadužena za evrointegracije Jadranka Joksimović ocenila je da je Srbija stabilno na evropskom putu.

-Mislim da će u februaru moći da otvori još tri poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom, a da će do kraja juna biti spremna za još tri-četiri - istakla je Joksimović u Jutarnjem programu TV Pink.

Danas će izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister u Briselu predstaviti predlog rezolucije o Srbiji, a čiji nacrt u najvećoj meri odražava pozitivan napredak koji je Srbija ostvarila na evropskom putu u protekloj godini i ističe važnost rešavanja bilateralnih razmirica na način koji neće blokirati proces pristupanja EU, Joksimović je rekla da je taj nacrt zanimljiv jer oslikava različite političke stavove različitih političkih grupa iz svih zemalja EU, ali da ta rezolucija nije obavezujuća.

-Mi smo nacrt rezolucije videli, naš tim priprema naše sugestije i predloge. Mi tako doprinosimo da tekst rezolucije bude bolji, mi radimo aktivno na tome, ne verujem da će nas u martu kada se bude usvajalo nešto iznenaditi - naglasila je Joksimović.

Ona je rekla i da je u nekim medijima prenaglašeno to da je Srbiji potrebno nezavisno sudstvo i mediji, bolja borba protiv korupcije, dodajući da ne postoji zemlja koja je pregovarala o ulasku u EU u kojoj to nije kritikovano.

Joksimović je ocenila da ova godina neće biti laka za pregovore, zbog izbora u Francuskoj, Holandiji i Nemačkoj, kao i ishoda referenduma u Italiji, jer tema proširenja EU trenutno nije toliko popularna.

Ona je rekla i na važnost otvaranja poglavlja istakavši da se time šalje jasna poruka da je Srbija stabilna zemlja na evropskom putu.

-Naravno da investitori pogledaju i politički i ekonomski rejting zemlje, da li je zemlja sa velikim političkim turbulencijama, da li se vlade menjaju svakih mesec dana ili godinu dana što je prosto rizičnije. To investitori gledaju - dodala je Joksimović.

Ona je govorila i o pregovorima sa Prištinom, rekavšida je jedan od razloga zašto je Srbija ušla u proces dijaloga sa Prištinom je i formiranje Zajednica srpskih opština (ZSO).

Prema njenim rečima, Beograd je dobar deo obaveza uspeo da isporuči, ali da ne ošteti previše sopstvene interese, dok druga strana nije uradila ni elementarne stvari za uspostavljanje ZSO.

Č.N.

#EU

#Evrointegracije

#Evropski Parlament

#Jadranka Joksimović

#Poglavlje

#Srbija

'