AKTUELNO

Mekalister će svoj izveštaj predstaviti parlamentarnom Odboru za spoljne poslove.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister danas će u Briselu predstaviti redovni godišnji izveštaj o Srbiji a nacrt izveštaja, u koji je Tanjug imao uvid, u najvećoj meri odražava pozitivan napredak koji je Srbija ostvarila na evropskom putu u protekloj godini i ističe važnost rešavanja bilateralnih razmirica na način koji neće blokirati proces pristupanja EU.

Mekalister će nacrt svog izveštaja o Srbiji predstaviti parlamentarnom Odboru za spoljne poslove.

Nacrt izveštaja, koji je ujedno i predlog teksta Rezolucije Evropskog parlameneta o Srbiji, ukazuje na napredak koji je zemlja postigla u oblasti ekonomskih reformi, saradnje u regionu i pregovora o člastvu u EU.

Od Srbije se traži veće zalaganje u oblastima borbe protiv korupcije, nezavisnog sudstva, zaštite slobode medija i manjinskih prva kao i nastavak normalizacije odnosa sa Kosovom.

Ovaj redovni godišnji izveštaj, koji će Mekalister predstaviti Odboru za spolje poslove Paralmenta i koji se usvaja u obliku Rezolucije Evropskog parlamenta, podseća da je Srbija otvorila šet pregovaračkih poglavlja, od kojih su poglavlja 23 i 24, koja se odnose na vladavinu prva, "ključna za približavenje EU".

Istovremeno, u tekstu se poziva na otvranje poglavlja 26, koje je bilo blokirano stavom Hrvatske o položaju hrvatske nacionalne manjine u Srbiji.

U nacrtu izveštaja posebno je naglašena važnost rešavanja bilateralnih razmerica na način koji ne blokira pristupni proces.

Kada je reč o nacionalnim manjinama, izvestilac za Srbiju Dejvid Mekalister u svom tekstu ne pominje pojedinačno stanje niti jedne nacionalne manjine Srbiji, već pozdravlja usvajanje Akcionog plana o osnovim pravima nacionlanih manjina.

Srbija se poziva da obezbedi primenu zakonodavstva u oblastima obrazovanja nacionalnih manjina, upotrebi jezika, njihovoj zastupljenosti u javnoj adminitraciji, kao i pristup medijima i verskim službama na jeziku manjina.

Posebno je istaknut premer Vojvodine, za koju se kaže da je "održala visok stepen zaštite manjina i dobru međuetničku situaciju".

Naglašava se pri tom da autonomija Vojvodine ne bi trebalo da bude oslabljena.

U delu teksta nacrta izveštaja o Srbiji koji se odnosi na vladavinu prava, izvestilac evropskog parlamenta Mekalister kaže da je primećen napredak u oblasti pravosuđa, ali i naglašava da "nezavisno sudstvo još nije osigurano u praksi", kao i da su kvalitet, nezavisnost i dostupnost sudstva "u problemu" zbog neravnomerne raspodele posla, opterećenja zaostalim slučajevima i nedostatkom besplatne pravne pomoći u zemlji.

Istovremeno se naglašava zabrinutost zbog nedostatka napretka Srbije u borbi protiv korupcije i poziva na primenu nacionalne strategije u ovoj oblasti, kao i usvajanje zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije.

U tekstu se pozdravlja i napredak koji je zemlja ostvarila u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala, ali i posebno navode "kontroverzni dogadaji u slučaju Savamale", pri čemu se od vlasti u Srbiji traži brzo rešavanje ovog slučaja.

Od srpskih vlasti traži se i da obezbede punu političku i administratnu pomoć u radu zaštitnika građana.

Kao oblast gde napredak nije ostvaran, izvestilac Evropskog parlamneta navodi medijske slobode i slobodu izražavanja u Srbiji.

Ponavlja se zahtev EU da se istraže slučajevi napada na novinare i medije i da se obezbedi transparentnost vlasništava u medijskom sektoru.

Srbija je u predlogu izveštaja Evropskog parlamenta dobila vrlo pozitivnu ocenu kada je reč o poboljšanju ekonomske situacije u zemlji, načinu rešavanja izbegličke krize, kao i pohvale za konstruktivmu saradnju u regionu i svoju opredeljenost dobrosusedskim odnosima "kako sa zemaljama u procesu proširenja tako i sa zemljama članicama EU".

Istovremeno, ponovljen je poziv za nastavak rada na normalizaciji odnosa sa Kosovom, kao i usklađivanju spoljne politike sa politikom EU, uključujuči i odnose sa Rusijom.

Izvestilac za Srbiju u Evropskom paralmentu Dejvid Mekalister predstaviće ovaj tekst prvi put danas pred Odborom za spoljne poslove EP.

Nakon usaglašavanja teksta kroz amandmane poslanika izvešataj o Srbiji trebalo bi da bude usvojen kao Rezolucija Evropskog paralmenta na plenarnom zasedanju u martu.

Č.N.

#Dejvid Mekalister

#Evropski Parlament

#Srbija

#izveštaj

'