separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

vesti

SLUČAJ MEĐUNARODNOG KORUPCIONAŠKOG SKANDALA DOBIJA EPILOG! Jeremićev saradnik proglašen KRIVIM - Čeka ga do 20 godina robije!


Saradnik Vuka Jeremića, Patrik Ho, proglašen je krivim pred sudom u Njujorku po sedam od osam tačaka optužnice za pranje novca. Maksimalna kazna za svaku tačku optužnice iznosi od pet do 20 godina zatvora, a izricanje presude zakazano je za 15. mart sledeće godine.


Bivši hongkonški političar Patrik Ho proglašen je krivim po sedam od osam tačaka optužnice za pranje novca. Sedmodnevno suđenje Hou završeno je u utorak, a počelo je godinu dana nakon što je uhapšen na njujorškom aerodromu "Džon F. Kenedi" 18. novembra 2017. godine. Jedan od svedoka bio je i Vuk Jeremić.

On je pred sudom negirao krivicu za zaveru, pranje novca i kršenje Zakona o međunarodnim koruptivnim praksama. Hoovi advokati nisu dematovali da je on poslao novac za koji je na kraju optužen. Radi se o dva miliona dolara poslatih predsedniku Čada, Idrisu Debiju, a advokati su rekli da je taj novac dokumentovan i namenjen kao čin dobre volje kineskog energetskog konglomerata koji je Ho predstavljao.

Jeremić je pred porotom u Njujorku rekao da je on povezao Houa sa visokim zvaničnicima u nekoliko zemalja i otvorio mi diplomatska vrata za kompaniju CEFC (Čajna enerdži fand komitiju - China Energy Fund Committee - CEFC), kako bi širila svoje poslovanje na čitavu planetu.

Autor: Antidot

Jeremić je saslušan 27. novembra na sudski poziv. Rekao je da je sa kinezima dogovorio godišnju platu od 333.333 dolara.

On je na svedočenju rekao da nije bio svedok "ničega ilegalnog" kada je reč o poslovanju Patrika Hoa i optužbama za podmićivanje lidera dve afričke zemlje kako bi pristali na unosne poslovne ugovore o kupovini kineskog konglomerata nafte i gasa.

Jeremić je, kako izveštavaju njujorški mediji, na saslušanju izjavio da je za CEFC obajvljao konsultantske usluge, da je Hoa povezivao sa visokim zvaničnicima u nekoliko zemalja i otvarao diplomatska vrata za CEFC kako bi kompanija proširila svoj posao.

Međutim, kako je već pisao Pink.rs, Jeremić je pred sudom potvrdio i boravak u apartmanu 78B jedne od Trampovih kula (Trump World Tower Condos) u kojoj se i sastao sa Patrikom Hoom. Li optužuje kinesku kompaniju CEFC za prodaju oružja afričkim zemljama, a upravo su se u Trampovoj zgradi obavljali prljavi poslovi prodaje i Patrik Ho se ovde sastajao sa poslovnim partnerima. Između ostalih, u ovom apartmanu boravili su i trgovci oružjem, koje je Patrik Ho nudio afričkim zemljama.

Autor: Tanjug AP

Jeremić je, kako saznajemo, pokušao da kompaniju CEFC poveže i sa meksičkom naftnom kompanijom "Pemex" i sa teksaškim naftašem Noelom Tompsonom, pokušao je da posreduje u prodaji rudnika kalijumskih đubriva... Sastanci su se održavali u Trampovoj kuli, preko puta zgrade UN, u apartmanu 78B.

Jeremić je ove pravio ove veze i dok je bio predsedavajući GS UN. Kako navodi, Patrik Ho je od Jeremića tražio da rade zajedno nezavisno od kompanije CEFC, i da uzimaju provizije od poslova sa naftom.

Šeih Tidijan Gadio, bivši senegalski ministar, bio je saoptuženi u ovom slučaju, ali su protiv njega povučene optužbe nakon što je pristao da svedoči u slučaju protiv Hoa.

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti