AKTUELNO

Na konferenciji za novinare posle sastanka, Dačić je istakao da je poseta Mekgotija prva poseta jednog zvaničnika iz Lesota posle dugog niza godina, te podsetio da je u oktobru bio u zvaničnoj poseti toj državi na jugu Afrike.

Ministri spoljnih poslova Srbije i Lesota, Ivica Dačić i Lesego Mekgoti, potpisali su danas u Beogradu dva sporazuma o saradnji u oblasti poljoprivrede i kulture i obrazovanja i saglasili se da postoji spremnost za proširenje saradnje i u oblasti odbrane i u međunarodnim organizacijama.

Dve zemlje su, kaže Dačić, geografski udaljene, ali ih odlikuje blisko prijateljstvo još iz vremena Josipa Broza Tita i Pokreta nesvrstanih.

Foto: Tanjug

Saradnja sa Lesotom je, navodi Dačić, započeta 1966. godine.

- Imajući u vidu odnose iz prošlosti važno je da oživimo komunikaciju i razmenu poseta. Snažno podržavamo Lesoto, spremni smo da pomognemo jedni drugima i za saradnju u mnogim oblastima. Spremni smo da razgovaramo i o saradnji u odbrani i u međunarodnim organzacijama - rekao je Dačić.

Za ekonomsku saradnju dve zemlje Dačić je rekao da nije razvijena imajući u vidu geografsku udaljenost, ali i naveo da postoji namera da privredne komore dve države sagledaju mogućnosti za saradnju.

Šef srpske diplomatije je istakao da smo veoma zahvalni Lesotu na stavu o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavsnosti Kosova.

Ministar spoljnih poslova Kraljevine Lesoto Lesego Mekgoti rekao je da se Lesoto u saradnji sa Srbijom oslanja na veze iz vremena SFRJ.

- Većina ljudi iz Lesota je bila jako naklonjena Jugoslaviji u doba Pokreta nesvrstanih- kaže Mekgoti.

Foto: Tanjug

Naveo je da je nedavno Dačića upoznao na marginama Generalne skupštine UN i da ga je ubrzo pozvao da dođe u Lesoto.

Mislio sam da nikada neće doći s ozbirom da smo mala zemlja. Međutim, došao je za dve nedelje. - Razgovarali smo o raznim oblicima saradnje, ostavio nam je nacrte sprazuma kako bismo sagledali mogućnosti za saradnju - kaže Mekgoti.

Neveo je i da se sa Dačićem saglasio da treba proširiti saradnju i na vojnu razmenu, te da je Dačić predložio i saradnju diplomatskih akademija dve države.

#Ivica Dačić

#Sastanak

'