AKTUELNO

Srpska diplomatija uspela je u Dubaiju da spreči da lažna država Kosovo bude izglasana za člana Interpola.

Generalna skupština Interpola ni u drugom krugu nije prihvatila zahtev takozvanog "Kosova" za prijem u ovu međunarodnu policijsku organizaciju.

Velika diplomatska pobeda Srbije, uprkos brojnim pritiscima, tzv. "Kosovo" nije primljeno u Interpol.

Predstavnici Prištine demonstrativno su napustili salu.

Albancima je bio potreban 101 glas "za", međutim dobili su 68, protiv je glasala 51 država, a uzdržanih je bilo 16.

Veliku pobedu Srbije potvrdio je i ministar Stefanović na svom Tviter nalogu:

U prvom krugu za je glasalo 76, protiv 56, dok je 22 uzdržanih i dvotrećinske većine nije bilo.

Foto: Tanjug

Iako se o Kosovu glasalo u Interpolu, ne treba zaboraviti da se pet zemalja članica Interpola pridružilo zahtevu Srbije da se glasanje o članstvu takozvanog Kosova skine sa dnevnog reda Generalne skupštine ove institucije, ali o Kosovu se ipak glasalo.

Zemlje koje su tražile da se glasanje o Kosovu skine sa dnevnog reda su Kina, Španija, Kipar, Argentina i Surinam. Srbija i ovih pet zemalja zatražile su da Kosovo bude skinuto sa dnevnog reda.

Foto: MUP Srbije

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, pre glasanja u Generalnoj skupštini Interpola, rekao je da veruje da Kosovo neće biti član Interpola, kao i da se nada pobedi Srbije.

- Vidim da svi očekuju da Kosovo uđe u Interpol. Ja želim da čestitam Dačiću i Stefanoviću na velikom trudu. I Ana i ja smo se stvarno trudili koliko smo mogli. Čuli smo se sa nekim predsendnicima, molio sam ih da se to ne desi, nisam optimista po prirodi, ali se nadam našoj pobedi - rekao je predsednik Vučić.

Srbija je i prošle godine izvojevala veliku diplomatsku pobedu na ovom polju - zahvaljući diplomatsim naporima našeg najvišeg rukovodstva, takozvani premijer Kosova Ramuš Haradinaj povukao je kandidaturu Prištine za članstvo u Interpolu.

Ipak, u junu ove godine ministar spoljnih poslova lažne države Kosovo Bežet Pacoli tvrdio je da je Priština već obezbedila većinu na sastanku izvršnog odbora u Lionu, te da se samo čeka Generalna skupština u Dubaiju koja će članstvo potvrditi.

Pacoli se, izgleda, debelo prevario!

#Dubai

#Glasanje

#Interpol

#Kosovo

#Srbija

'