AKTUELNO

Lobiranje Albanaca nije počelo juče, to je dug i mukotrpan proces koji dugo traje, smatraju gosti emisije Pravac koja se emituje na Pink3 kanalu.

U toku je zasedanje skuštine Interpola, na kojoj se između ostalog i respravlja o prijemu Kosova u ovu međunarodnu organizaciju. Ovaj predlog je stavljen na dnevni red, sutra se očekuje glasanje i neizvestno koji će biti konačni ishod.

Sa jedne strane postoje oni koji veruju u vladavinu međunarodnog prava i obaveza, dok sa druge strane postoje oni koji veruju da „novac vrti tamo gde burgnija neće“, komentarišući vest da su Albanci značjna novčana sredstva uložili kako bi „ubedili“ određene zvaničnike određenih zemalja da treba da glasaju u njihovu korsit.

Nenad Vuković iz Društa lobista Srbije kaže da je činjenica da su određene svetski moćne zemlje na strani Albanaca.

Foto: TvPink Printscreen

- Albanci nikada nisu ni prestali da lobiraju ne samo oko prijema u Interpol, već i oko mnogih drugih stvari naročito otkako su navodno dobili nezavisnu državu. Činjenica je da oni teže definisanju i kompetiranju njihove državnosti. Oni imaju pomoć značajnih i svetkih faktora - rekao je Vuković gostujući u emisiji Pravac, naglašavajući da su oni na sve načine pokušavali i da uđu u UNESCO.

Vuković je istakao da je jako bitno lobiranje definisati kao borbu argumentima i činjenicama i ta je to jedina stvar koja definiše ovaj pojam.

Goran Petronijević, advokat, kaže da je važno i da treba napraviti granicu između ubeđivanja i podmićivanja i da je ta granica jako tanka.

- Teško je odrediti gde počinje legalna i transparentna delatnost, a gde se završava korupcija. Bojim se da način na koji se lobiranje tumači, pogotovo u tranzicionim zemljama, upravo to i znači da je lobiranje jednako korupcija - smatra Petronijević.

„ Kosovo nema jedan konkretan argument za ulazak u Interpol“

Petronijević veruje da ukoliko se desi da Kosovo dobije glas, tačnije dvotrećinsku većinu, to će biti na koruptivnom principu.

- Lobiranje bi moralo da podrazumeva određenu vrstu argumentovanog ubeđivanja ostalih koji glasaju da glasaju za ispravnu stvar. Ovde je jako teško naći dobru argumentaciju. Voleo bih da neko sada kaže koji su konkretni argumenti da Kosovo uđe u Interpol - smatra Petronijević, dodajući da je konkretan argument za ne prijem u Interpol to da država koja treba da uđe u ovu organizaciju treba da bude članica UN.

Foto: TvPink Printscreen

- Međunarodno pravo, koje je u krizi, nije važno. Postoje zemlje kojima je stalno da Kosovo bude deo Interpola, jer bi se fakticitet samoproglašenog Kosova na taj nančin ojačalo - kaže Petronijević dodajući da se sada tumači na način kako se želi, a ne kako međunarodno pravo kaže.

Petronijević ističe da policijski funkcioneri nisu bogati, i ljudi koji čine delegacije iz ovih zemalja nisu dobro materijalno situairani.

- Činjenje tih materijalnih priviligija, kupovanje avionskih karata, plaćanje skupih hotela, i mnoge druge privilegije koje uz to idu, učinjene su jer se očekuje određena saradnja, a to je pozivitno glasanje - ističući da to ne liči na lobiranje, već korupciju.

Vuković dodaje da lobiranje nije počelo juče, to je, kako kaže, dugačak proces.

- Ono što meni smeta, je širenje vesti da se ne vredi boriti. Ima puno zemalja koje žele da čuju argumente. Ima stravi koje čak ni Kosovo ne može da objasni. Imamo i Briselski dijalog koji je značajan - smatra Vuković dodajući da veruje u snagu argumenata i da treba biti i pozitivan.

Vuković podseća da petnaset zemalja koje su priznale Kosovo, nisu glasale za prijem Kososva u UNESCO.

- Moguća su iznenađenja. Treba iskoristiti svaku priliku. Glas svake držve je podjednak - smatra Vuković, naglašavajući da svaki glas jednako važi.

Petronijević naglašava da je prijem Kosovu jako važan.

- Ukoliko ih prime, oni postaju član jedne međunarodne organizacije. To je jedna vrsta privilegije i postaju nešto što liči na državu - smatra Petronijević.

#Interpol

#Kosovo

#Srbija

'