AKTUELNO

- Pored našeg prava na slobodu kretanja, liberalizacija viznog režima za Kosovo znači više partnerstava, više tržišnih mogućnosti za razmenu zemalja EU i regiona - zaključio je Haradinaj.

Premijer privremenih institucija u Prištini, Ramuš Haradinaj, zatražio je od austrijskog kancelara Sebastijana Kurca, da se pitanje vizne liberalizacije za Kosovo stavi na dnevni red Saveta EU.

Haradinaj, koji boravi u Beču na radnom doručku, na koji je Kurc pozvao sve premijere država Zapadnog Balkana i Kosova, napisao je na svom Fejsbuku da je austrijskom kancelaru predočio da je "Kosovo jedina zemlja čiji građani ne mogu slobodno da se kreću".

- Naglasio sam da je Kosovo posvećeno jačanju regionalne saradnje i spremnosti da preuzme svoje obaveze, ali da bi to trebalo da bude recipročno. Obavestio sam joj kolege da je zemlja postigla napredak u sprovođenju SSP i ERA 1 i sada očekujemo pokretanje ERA 2 - napisao Haradinaj i dodao da je Kosovo ispunilo sve uslove za dobijanje vicne liberalizacije.

Zato je, naveo je, od kancelara Kurca zatražio da liberalizacija viznog režima bude stavljena na dnevni red EU.

Foto: Tanjug

- Pored našeg prava na slobodu kretanja, liberalizacija viznog režima za Kosovo znači više partnerstava, više tržišnih mogućnosti za razmenu zemalja EU i regiona - zaključio je Haradinaj.

Koha online penela je ranije danas da je grupa zemalja članica EU izrazila "veliki skepticizam" u pogledu odobrenja vizne liberalizacije za Kosova, a da su taj zahtev u potpunosti podržale samo Mađarska i Bugarska.

To je objavljeno u izveštaju kosovskog ministarstva spoljnih poslova u koji je Koha imala uvid.

Izveštaj je sačinjen nakon sastanka sa predstavnicima 17 država članica EU.

Haradina je prošle sedmice u razgovoru sa studentima Filozofskog fakulteta u Prištini priznao da se smatra odgovornim zbog toga što Kosovo nije dobilo viznu liberalizaciju.

Njegova vlada je, naime, tvrdila da će Kosovo dobiti viznu liberalizaciju do kraja ove godine.

Pročitajte još: Brnabić u Beču: Priština diskriminiše sve što je srpsko (FOTO)

#Ramuš Haradinaj

#Sebastijan Kurc

#Viza

'