AKTUELNO

Svetski šefovi policije u Orlandu strahuju da će ukoliko dođe do ulaska Kosova u Interpol kriminalci dobiti mesto gde bi biti zaštićeni, jer bi imali gde da se sklone i gde da se kriju, rekao je Marko Nicović, član Svetske asocijacije šefova policije.

Nicović je pre svega podsetio da je od 5.do10.oktobra bio svedok u Orlandu na Kongresu svetskih šefova policije, i da mu je tada jedan stvar zapala za oko.

- U ime kosovske policije, tada se pojavio Dragan Jovanović, zamenik direktora policije Kosova. Ni jedan od šiptara nije bio u Orlandu, ali su poslali Srbina. I to su namerno uradili, kako bi pokazali kako oni zapravo sarađuju sa Srbima - rekao je Nicović.

Kako kaže, oni ovo već dugo planiraju i sve je ovo posledica jedne dugotrajne dobro organizovane taktike.

- Oni su pripremili poklone, raznorazne. Rolekse, automobile, i po statutu Interpola zemlje koje su u Sali glasaju. One zemlje koje imaju politički stav da se ne glasa za Kosovo, možda će izaći iz sale i ostaće samo one koje hoće da glasaju za njih. I takođe, oni pokušavaju da pokažu Srbe kao netolerantan narod - rekao je Nicović.

Prema njegovim rečima, već je prekršen statut Interpola.

Foto: TvPink Printscreen

- Oni kao asocijacija su asocijacija kriminalističkih policija sveta, i evo sada vidimo da može biti upotrebljen u političke svrhe iako po suštini nije politizovan - rekao je Nicović.

Nicović je dodao da se ovde otvara jedna beskrajna mogućnost zloupotrebe, i da ona, kako kaže, bude samo ograničena maštom.

- Svetski šefovi policije u Orlandu strahuju da će ukoliko dođe do ulaska Kosova u Interpol, kriminalci dobiti mesto gde bi biti zaštićeni, jer bi u tom slučaju imali gde da se sklone. Platiće da budu tamo i tamo će se kriti. A plus što mogu bilo koga i staviti na poternicu, imali za to razlog ili ne. Bojazan je da bi se i naši zvaničnici mogli naći na poternici, samo da bi im vratili poniženja koja su doživeli kada su bili hapšeni - rekao je Nicović.

Prof. dr Andrej Savić, podsetio je da je Interpol globalna, planetarna asocijacija koja koordinira i sinhronizuje rad svih policija najvećeg broja država, i da je u takvom mnoštvu članica, svašta moguće.

- Čini mi se da je ovo u ovom trenutku manje bezbednosno, a više političko pitanje. Ovo zasedanje se odvija u uslovima raznih nametnutih scenarija, i odnos političkih snaga je takođe napravljen po nekom scenariju - rekao je Savić.

Kako kaže, pre svega se išlo ka tome da se pitanje učljanjena Kosova u asocijaciju Interpola stavi na dnevni red.

Foto: TvPink Printscreen

- Samo bih podsetio da je ovo treći oficijelni pokušaj Prištine da uđe u članstvo Interpola. Prvi pokušaj je bio 2010.drugi 2015.godine. Međutim tada nije ni stavljano na dnevni red, jer su shvatili da verovatno nemaju potrebnu većinu. Sada, vidimo iz dosadašnjih informacija da se tu ne biraju sredstva. Iako je u zoni visoke politike, sredstva se ne biraju - rekao je Savić.

Kako kaže, u pitanju su politička lobiranja, pritisci,a zna se, dodaje i koji je tu odnos snaga.

- Primenjuju se i prljave metode, kupovine glasova, podmićivanje. I sve ovo pokazuje na sumrak međunarodnog prava. Kosovo nije nezavisna država, Interpol je nepolitička organizacija, a evo odigravaju se veliki politički poitisci i politička borba - rekao je Savić.

Savić je rekao da je očekivao da može da se desi da Kosovo dođe na dnevni red za glasanje.

- Čitav ovaj proces treba posmatrati u širem kontekstu. Geopolitička situacija je takva da se zapadu žuri da Prištinu integriše u neke globalne tokove. Mislim da je pozicija Srbije u pripremi za učešće u ovom skupu bila dobro odrađena. Da je strategija bila koncipirana na pravim i dobrim argumentima, ali nažalost, mi sada vidimo da međunarodno pravi ni ne postoji, već onaj koji je najjači on ima silu - rekao je Savić.

#Andreja Savić

#Interpol

#Kosovo

#Marko Nicović

'