AKTUELNO

Od 12:40 devojke Zorana Terzića borile su se u Jokohami protiv Italije za najsjajnije odličje, i posle veoma dramatičnog i neizvesnog meča, uspele da dođu do prvog svetskog zlata za žensku odbojkašku reprezentaciju Srbije.

Izabranice Zorana Terzića uspešno su završile borbu za prvo svetsko zlato za žensku odbojku, pobedivši Italiju, koju su Srpkinje već jednom pobedile na šampionatu, u okviru grupne faze.

Podsetimo, Srbija je do finala stigla pobedom nad Holandijom 3:1 (25:22, 26:28, 25:19, 25:23), dok je Italijankama za taj cilj bilo potrebno mnogo više napora, savladale su Kinu u pet setova.

Aktuelna generacija srpskih odbojkašica već je ostavrila najbolji uspeh za žensku odbojku, nadmašila bronzu prethodnica iz 2006. godine, koje su do nje stigle trijumfom upravo protiv Italijanki, svetskih prvakinja iz 2002. godine.

14:32 - PETI SET

Loš prijem srpskih odbojkašica na startu odlučujućeg seta rezultirao je lakim poenima na konto rivala. Italijanke su povele 2:0, a selektor Terzić odmah odreagovao tajm-autom.

Nalet protivnica prekinula je Bošković, a naše devojke u nastavku izjednačile - 3:3. Posle as servisa Bošković, koja je jedina uspela da poremeti prijem Boseti, Srbija je prvi put povela u ovom setu - 4:3.

Međutim, Italijanke su vezale tri poena i ponovo došle do plus dva - 4:6.

Foto: Beta

Velika tenzija vlada u petom setu, posebno nakon greške Egonu i novog izjednačenja 7:7. Na promeni strana ipak minimalna prednost u korist Italije.

Veoma iscrpljujuć i dug poen pripao je našim devojkama za vođstvo 9:8. Posle bloka Mihajlović na Egonu Srbija je došla do plus dva.

Drama se nastavlja...12:11.

Maja Ognjenović dovodi Srbiju do prve set i meč lopte!

SRBIJA JE PRVAK SVETA! Odbojkašice Srbije poentiraju protiv Italije sa 15:12, za zlato na svetskom prvenstvu!

14:04 - ČETVRTI SET

Dobar početak četvrtog seta 4:1. Tijana Bošković uvećava prednost na 8:2.

Veliki pad u igri naše selekcije i Italija polako topi veliku prednost Srpkinja 12:10. Ali, naše devojke uspevaju da odole napadima Italijanki i održavaju stečenu prednost 16:11.

Italijanke ozbiljno pripretile, pa Zoran Terzić uzima tajm-aut kako se protivnik ne bi razigrao 17:13.

Italija sve više preti 17:15. Drama za Srbiju u 4. setu 21:18. Maja Ognjenović igra sjajno i odličnim poneom uvodi Srbiju u završnicu 23:19. Italija greši i Srbija ima set loptu, Ebona greši i veliko finale ulazi u peti set 25:19.

13:35 - TREĆI SET

Početak trećeg seta obeležila je rezultatska klackalica 3:3, zatim 7:7, a na tehničkom tajm-autu rezultat je 7:8.

Italija koristi grešku Bjanke Buše i stiče veću prednost 12:14 i Zoran Terzić je primoran da uzme tajm-aut. Serija Italijanki se nastavlja, odlične su u bloku 12:15. Dugim i iscrpljujućim poenima Srbija smanjuje prednost protivnika 16:17.

Odlično ispucavanje Brankice Mihajlović 19:18, greši Paola Egonu i naše devojke imaju sjajnu prednost 20:18.

Italijanke žestoko uzvraćaju i brzo izjednačuju 20:20.

Srbija opet ima problema sa prijemom i Italija je preokrenula 22:23. Brankica Mihajlović je izblokirana i Italija stiže do prve set lopte, a koristi drugu za 22:25.

13:10 - DRUGI SET

Odbojakšice Italije su povele u velikom finalu! Tokom prvog seta su bile dominantnije i lako osvajale poene. Još u ranoj fazi seta su razigrale srednje blokere, dok je Srbija imala dosta problema u napadu.

Posle servisa Boseti na startu drugog seta sjajnom paralelom poentirala je Mihajlović. Međutim, nakon as servisa Danezi Italija je ponovo došla do vođstva 1:2, a neverovatna Egonu, koja je juče u polufinalu protiv Holandije postigla 44 poena, povisila je prednost u nastavku - 2:4.

Posle bloka Veljković i novog poena Bošković povela je 6:5. I najzad, Srbija je uspela da se sastavi i naše devojka na prvom tehničkom tajm-autu vode 8:6.

Odličnim servisom naše devojke uspevaju da uzdrmaju protivnika 11:7, pa je trener Italijanki uzeo tajm-aut.

Foto: Beta

Srbija dolazi do velike prednosti na drugom tehničkom tajm-autu - 16:11 posle bloka Bošković.

Tijana Bošković nastavlja dobru seriju 17:11 i Macanti traži minut odmora. Ali, bez efekta, naše devojke su se razigrale za rezultat 19:11.

Brankica Mihajlović rutinski privodi drugi set kraju 25:14.

PRVI SET

12:40 - PRVI SET Italijanke su bolje otvorile meč. Povele su 2:0, posle početnog servisa Ognjenović.

Nakon greške Egonu i bloka Buše Srbija je poravnala rezultat. Usledila su dva loša pokušaja našeg tehničara da proigra Rašić na penalu i novo vođstvo Italije, ali je treća sreća - identična akcija donela izabranicama Zorana Terzića poen 3:5.

Na prvom tehničkom tajm-autu ipak velika prednost za rivala - 4:8.

Srbija je posle kratkog predaha uspela da smanji zaostatak. Posle as servisa Veljković, usledila je odlična kontra Mihajlović - 8:9. Prvu polovinu uvodnog seta obeležili su nervozan servis i požrtvovanost u polju na obe strane.

Italijanke su odlično upasivile korektora Bošković, koja je prvi put poentirala tek za 11. poen Srbije. Veliki broj grešaka napravile su naše devojke. U nekoliko navrata ostavile su protivnice bez bloka, a tome dodale i servis greške.

Na drugom tehničkom tajm-autu rezultat je 12:16. Italijanke su opuštenije i rasterećenije ušle u finalni duel. Bolje serviraju, potpuno su poremetile prijem Srpkinja, a u napadu su nezaustavljive Egonu i Boseti.

Povele su 16:21, a selektor Terzić tada je zatražio svoj drugi tajm-aut.

Foto: Beta

Nešto bolja igra naših devojaka rezultirala je smanjenjem zaostatka - 19:22, a klupa rivala je odmah zatražila tajm-aut. Sa dva uzastopna poena Italijanke su došle do set lopte, a treću su i iskoristile - 21:25.

#Finale

#Odbojka

#Svetsko prvenstvo

'