AKTUELNO

Svetski izazov u mauntibordingu ove godine se održava na obroncima Fruške gore

Verovatno niste znali da će se ovog vikenda u Bukovcu kod Novog Sada održati jedno potpuno nesvakidašnje uzbudljivo takmičenje svetskog niova, a to je zvanično evropsko prvenstvo i svetski izazov u mauntibordingu čime se na najbolji mogući način obeležava 10-to godišnjica postojanja kluba ekstremnih sportova ATB Bukovac.

Foto: Goran Vujić

Ono što je neverovatno , a to je da većina ljudi u Srbiji nije do sada čula za ovaj izuzetno atraktivan ekstremni sport. Još manji broj njih zna da se u Srbiji organizuje zvanično evropsko prvenstvo, svetski izazov, u kome će učestvovati najveća imena ovog sporta iz Evrope i SAD-a. Taj broj čini preko 80 takmičara, a medju nima i aktuelni svetski prvak Kodi Stjuart iz SAD, i Senka Bajic iz Srbije.

Foto: Goran Vujić

Ovo nije prvi put da se ovakva prvenstva organizuju u Srbiji, jer Novi Sad verovali li ne, ima jednu od najboljih staza na svetu kada je u pitanju mauntibording. Staza je takodje i jedna od najduzih na svetu i trenutno je duga preko 800 metara, a svake godine se produzava i dodaju se nove prepreke. Osim staze postoje i skakaonica i fristajl zona i to je jedan od razloga zbog kog je Novi Sad jedna od najbitnijih destinacija na svetskoj mapi mauntibordinga.

Pored zvaničnog takmičarskog dela, koji se sastoji iz kvalifikacionih i takmičarskih trka, svake godine se organizuje niz pratećih takmičenja i manifestacija, takmičenje u skokovima, fristajl vožnji, kao i žurke za učesnike i publiku.

Foto: Goran Vujić

Cela ova manifestacija ima posebnu draž i divnu sportsku i familirajnu atmosferu koja se retko sreće u drugim sportovima, jer mauntibording zajednica još uvek nije toliko velika, tako da se svi takmičari poznaju, druže, provode vreme zajendo na takmičenjima širom sveta.

Oni koji za vikend budu posetili Bukovac na obroncima Fruške gore imaće prilike da dva dana uživaju u prelepoj prirodi i atraktivnim vožnjama.

Kvalifikacije će se održati 31. Avgusta, a glavni program je zakazan za subotu 1. septembar, kada će se održavati eliminacione trke, kao i svojevrstan šou za posetioce – freestyle jam.

#Evropsko prvenstvo

#Mountainboarding

#Srbija

'