AKTUELNO

Mogla je iz jednog pokušaja da odbrani zlato, ali i da posle pauzira godinu dana - rekao je iskusni stručnjak, za "Novosti"

KOLIKO je evropsko zlato bilo "jeftino" zbog vetra u prsa (6,75), toliko je Ivanu jedan skok u finalu EP u Berlinu mogao skupo da košta. Trostruka prvakinja Starog kontinenta nije mogla da se pomiri sa odlukom stručnog štaba da odustane od odbrane trona zbog parcijalne rupture Ahilove tetive, ali trener Goran Obradović je bio glas razuma.

- Nije to olimpijsko zlato pa da rizikuje. Već ima tri evropska. Mogla je da nastupi i da iz jednog pokušaja uzme titulu bez ikakvih posledica, ali isto tako je posle toga mogla da pauzira godinu dana i ode na operaciju u slučaju da je nešto pošlo po zlu - rekao je iskusni stručnjak, za "Novosti".

Loše vesti su krenule da stižu od petka ujutru, dan posle kvalifikacija.

- Bio je to ceo proces sa pregledima i čekanjem rezultata, a konačne nalaze smo saznali u petak kasno uveče. U subotu ujutru smo razgovarali mi unutar stručnog štaba, a oko tri po podne smo doneli odluku da se ne rizikuje, da ne nastane još veća šteta. Finale je bilo zakazano u 20 časova, a Ivana je, naravno, burno reagovala - naglasio je Obradović.

Iako je tokom preliminarne runde trpela bol, uopšte nije razmatrala opciju da ne izađe na zaletište.

NIJE ODRAZNA NOGA

Sreća u nesreći je to što Ivana nije povredila odraznu nogu. - U pitanju je desna, koju zovemo zamašna. Leva je odrazna, pa smo u tom segmentu mirni.

- Želela je da skače po svaku cenu, znate kakvi su sportisti u tim situacijama, kao pitbulovi bi da grabe ka medaljama. Bila je u životnoj formi na otvorenom, rekla mi je da se oseća spremnom kao pred finale u Beogradu, kada je skočila 7,24.

Još jedno evropsko zlato je mogla da osvoji i na jednoj nozi, a htela je da ostvari i novi lični rekord na otvorenom (7,10).

- U kvalifikacijama je povređena skočila 6,84. U finalu su zbog vetra bili mnogo slabiji rezultati, a Ivana je jedina takmičarka koja je mogla da se nosi sa vetrom. Setite se evropskog srebra 2014. u Cirihu sa 6,81 po takvim vremenskim uslovima. A sada je 2018, ima četiri godine više iskustva.

U timu Španovićeve pobede se mogu slaviti nekoliko dana, ali porazi i pehovi se brzo brišu.

- Tako je kako je. Nije ništa strašno, idemo dalje. Neće ovo na nju mnogo uticati, ni fizički ni psihički. Najvažnije je da smo sprečili ozbiljnu povredu i dugu pauzu. Biće još mnogo prilika za evropska nadmetanja - zaključio je Obradović.

POVRATAK U OKTOBRU

Španović je završila sezonu zbog povrede i predstoji joj pauza od dva meseca. - Delimična roptura nije toliko ozbiljna kao potpuna. Očekujemo da u oktobru bude spremna za treninge. Ionako bi tek tada krenula sa pripremama za dvoranu. Nije to mnogo strašno.

#Atletika

#Ivana Španović

'