AKTUELNO

Evropsko prvenstvo u vaterpolu se polako bliži, a posle osvajanja zlata na Mediteranskim igrama u Barseloni naši vaterpolisti će završnu fazu priprema će odraditi u Beogradu.

Vaterpolo reprezentacija Srbije u utorak kreće za Barselonu gde će na Evropskom prvenstvu brani zlatnu medalju.

Četvorica naših vaterpolo asova Andrija Prlainović, Milan Aleksić, Sava Ranđelović i Dušan Mandić, družilise sa predstavnicima medija i otkrili deo tajni uspeha koje svih ovih godina beleži naš vaterpolo, kaonajtrofejniji srpski sport.

- Naš put do uspeha popločan je trudom, velikom posvećenošću i uvek se pitamo šta možemo dauradimo bolje. To je osobina koja nas i čini šampionima, verujemo u tim, jedni u druge - rekao je Prlainović.

- Svi smo mi vaspitavani da uvek damo sve od sebe, da probamo da u svakoj narednoj utakmici, nasvakom narednom takmičenju, probamo da premašimo dotadašnje rezultate i rekorde, ali i da budemomaksimalna podrška i motivacija jedni drugima - nadovezao se Milan Aleksić.

- Tajna našeg uspeha je atmosfera, ona nas krasi i bez nje ne bismo ostvarili sve ovo što jesmoprethodnih godina - dodao je Ranđelović.

- Trijumf na Mediteranskim igrama nam mnogo znači. To takmičenje je bilo odlična uvertira za Evropskoprvenstvo. U Taragoni nismo bili opterećeni rezultatom, ali kada smo izborili plasman u finale, jako smoželeli zlato jer uvek je lepo pobediti na svakom takmičenju. Očekuje nas još par dana priprema uBeogradu, ali mislim da smo se dobro spremili. Trudićemo se da damo sve od sebe. Znamo ko smo i štasmo i znamo šta nam je cilj - konstatovao je Dušan Mandić.

Prema sistemu takmičenja prvoplasirana selekcija iz četiri grupe plasiraće se direktno u četvrtfinale, dokće drugoplasirani i trećeplasirani timovi igrati u baražu za plasman među osam najboljih.

- Imamo sreću ovaj put, jer nam je grupa veoma laka i ne bi trebalo da bude problema za nas da dođemodo prvog mesta - kaže Andrija Prlainović i dodaje:

- Za nas će najverovatnije prva prava utakmica biti četvrtfinale, da li sa Mađarima ili Italijanima, ali 99odsto sa jednom od te dve ekipe. Biće veoma zanimljivo na ovom Evropskom prvenstvu. Porednabrojanih Mađara i Italijana i naravno naše reprezentacije, u drugom delu kostura su Španija, Grčka,Hrvatska i Crna Gora. Teško da bih mogao da dam nekom ulogu faforita i da bih mogao da garantujemda će neko od te četiri ekipe sigurno biti u polufinalu. Očekujem zanimljive utakmice pogotovo u nokautfazi. Hrvatska je možda u onom delu kostura malo ispred drugih po kvalitetu i s obzirom da su svetskišampioni i da su osvojili ove godine i ovaj Evropa kup.

Zbog povrede rebra, Prlainović je propustio Meditaranske igre, ali po njegovim rečima biće spreman započetak Evropskog prvenstva.

- Počeo sam pripreme zajedno sa ostatkom ekipe, ali sam radio smanjenim intezitetom, jer je povredabila takve prirode da nisam mogao jedno dvadesetak dana da treniram normalno. Već tri nedelje sam utreningu, povreda je prošlost. Ostaje mi još da se sada priključim ekipi. Nadam se da ću do početkaEvropskog prvenstva ući u zadovoljavajuću formu.

Na pitanje da li je ekipa pod pritiskom da četvrti put uzastopno osvoji titulu prvaka Evrope, jer je mnogi vide kao glavnog favorita, Milan Aleksić kaže:

- Ne možemo da pobegnemo od toga. Kad te svi drugi smatraju za glavnog favorita onda nije ni logičnoda ti bežiš od te uloge. Na to smo već navikli, bili smo glavni favoriti mnogo puta godinama unazad ivećinom smo uspevali da se izborimo sa tim pritiskom i da osvojimo zlato. Tu pre svega mislim naSvetsko prvenstvo u Kazanju, Evropsko u Beogradu i naravno na Olimpijske igre u Riju. Tada smo takođe bili prvi favoriti i znamo kako su se ti turniri završavali - poručio je Aleksić.

Vaterpolo savez Srbije želi da pruži maksimalnu podršku izabranicima selektora Dejana Savića, pa će tim povodom biti organizovan svečani ispraćaj na zatvorenom SC "Milan Gale Muškatirović".  Ceo događaj biće upotpunjen revijalnom utakmicom između reprezentacija Srbije i SAD, uz slobodan ulaz na tribine.

#vaterpolo

'