AKTUELNO

U Novom Sadu je danas otvoreno Evropsko prvenstvo u mačevanju za seniore koje traje do 21. juna.

Takmičenje je otvorio ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, sa predsednikom Evropske mačevalačke federacije Stanislavom Pozdnjakovim, generalnim sekretarom Međunarodne federacije mačevanja Emanuelom Kaciadakisom i predsednikom Mačevalačkog saveza Srbije Dejanom Ruskim.

Srbija će biti, siguran sam, još jednom sjajan domaćin svim takmičarima, njihovim navijačima, zvaničnicima evropskih zemalja federacija i opravdati poverenje koje nam je ukazano - rekao je Udovičić.

On je istakao da je poseban ponos, ali i odgovornost, biti domaćin za 44 zemalje Evrope i zahvalio svima na trudu i energiji koju su uložili kako bi to prvenstvo pomerilo standarde i svi učesnici i posetioci imali najbolje uslove.

Foto: Beta

- Želim puno sreće svim takmičarima, a nadam se da će pored sportskih viteških borbi koje donosi mačevanje, i sportskih uspeha, svi koji su došli u Novi Sad poneti najlepše uspomene iz Srbije, zemlje sporta. Iz ličnog iskustva znam da srpski takmičari imaju poseban odnos i odgovornost prema nastupima pred svojim navijačima, na svom terenu, u svojoj zemlji i od srca svima želim da postignete najbolje rezultate u fer borbi. Neka pobede najbolji, a svi uživajte u ovim sjajnim danima pred nama, u svemu što donosi ovo takmičenje i u svemu što Srbija jeste, a jeste zemlja sjajnih domaćina, otvorenog srca u kojoj se sport voli i slavi - rekao je ministar Udovičić.

Stanislav Pozdnjakov je, u ime Evropske mačevalačke konfederacije, svima poželeo dobrodošlicu u Novi Sad gde će narednih šest dana moći da se uživa u borbama najvećih evropskih majstora mačevanja.

- Ime Novog Sada znači 'novi zasad' i ovo je više nego odgovarajući naziv za Međunarodni mačevalački savez i događaj kojem prisustvujemo, jer nam je želja da posadimo novu sadnicu interesovanja za ovaj sport - rekao je generalni sekretar Međunarodne federacije mačevanja Emanuel Kaciadakis.

Foto: Beta

Predsednik Mačevalačkog saveza Srbije Dejan Ruski se zahvalio svima na podršci u organizaciji takmičenja i rekao da je ovo prvi put da se seniorsko prvenstvo Evrope u mačevanju organizuje kod nas i predstavlja najveću organizaciju takmičenja u mačevanju do sada realizovanu na teritoriji Srbije.

Partneri u organizaciji događaja su Ministarstvo omladine i sporta, Grad Novi sad i Pokrajinski sekretarijat sport.

Na Evropskom prvenstvu učestvuje od preko 400 takmičara iz 45 zemalja Evrope. Među takmičarima se nalaze i višestruki Olimpijski i Svetski šampioni.

Takmičenje se održava u sve tri discipline: mač, floret i sablja, muškarci i žene, pojedinačno i ekipno. Srbiju će predstavljati 21 takmičar u svim disciplinama, pojedinačno i ekipno.

#Evropsko prvenstvo

#Mačevanje

#Novi Sad

'