AKTUELNO

Međunarodna automobilska federacija (FIA) odobrila je danas promenu pravila kako bi se povećao broj preticanja i bliže trkanje u šampionatu Formule jedan, a sve to u sklopu tekuće inicijative povratka navijača.

Od sledeće sezone aerodinamika bolida u Formuli 1 biće pojednostavljena. Formule će imati prednje krilo s većim rasponom, pojednostavljenim kočionim kanalima i širim zadnjim krilom koje bi trebalo da učini sistem za smanjivanje otpora vazduh (DRS) znatno efikasnijim.

FIA je saopštila da su promene pravila odobrena na jučerašnjem Svetskom motosport veću i da su došla "posle intezivnih istraživanja", što je dovelo do toga da većina ;F1 timova da svoj glas.

Prednje krilo će takođe će pretpeti promene, pa će tako ;manje vazduha sa prednjeg krila biti proizvedeno oko spoljne strane guma, što će u krivinama manje ometati aerodinamički potisak i grip bolida koji pokušava da pretekne.

Predlog promena pravila je takođe podržan od vlasnika F1 Liberti Medija ;i ratifikovani je za 2019. godinu, saopštila je FIA.

#Formula 1

'