AKTUELNO

Ruski sportisti će se u Pjongčangu takmičiti pod olimpijskom zastavom, odluka je koju je doneo Međunarodni olimpijski komitet. Mnogi Rusi postavljaju pitanje kako podržati domaće Olimpijce, a ne prekršiti pravila koja je definisao MOK.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) doneo je u decembru prošle godine odluku da dozvoli ruskim reprezentativcima da se takmiče na Olimpijskim igrama u Pjongjangu 2018. godine, ali će reprezentacija biti nazvana „olimpijski sportisti iz Rusije“.

MOK je odlučio da produži privremene sankcije Rusiji zbog tvrdnji o rasprostranjenom dopingu u toj državi.

MOK je naveo kriterijume koje ruski sportisti moraju da ispune kako bi učestvovali na Olimpijskim igrama: da sportisti ne smeju biti diskvalifikovani, niti narušiti bilo koje pravilo, da će biti podvrgnuti rigoroznim testovima pre Igara i da će se takmičiti isključivo pod olimpijskom zastavom i uz intoniranje olimpijske himne.

Foto: Pixabay.com

Radna grupa Olimpijskog komiteta Rusije poslala je zahtev Međunarodnom olimpijskom komitetu za zvaničnu potvrdu ovakvih odluka i njihovo ponovno razmatranje. Definitivan odgovor se očekuje do kraja nedelje.

U slučaju da odluka ostane ovakva, kako piše ruski portal Utro, postoji više načina da se ovo "sramno" rešenje Komiteta zaobiđe, a jedan od njih jeste - korišćenje zastave "bratske Srbije".

Kako se navodi u tekstu, zastava Srbije ne razlikuje se mnogo od ruske, a ako se upotrebi bez srpskog grba, može se smatrati da je reč o obeležju Republike Srpske.

Portal apeluje na one koji dolaze da navijaju za ruske olimpijce da, ako žele, dođu obučeni u tri osnovne boje - belu, plavu i crvenu, čime bi se dala podrška ruskim igračima i ne bi se stvorio osnov da se to smatra nepravilnošću.

U svakom slučaju, ako se Rusiji ne dozvoli da na Olimpijske igre ide pod svojom zastavom, treba imati plan za korišćenje srpske zastave u rezervi, navodi portal.

- Srbi se neće buniti - zaključuju autori.

Pročitajte još: Marin Čilić prvi finalista AO

#Olimpijske igre

#Rusija

#Sankcije

#Srbija

#Zastava

'