AKTUELNO

Nimalo naivna situacija u jednom hotelu gde su smešteni takmičari na Svetskom atletskom prvenstvu u Engleskoj.

Organizatori Svetskog atletskog prvenstva u Londonu susreli su se sa velikim problemom.

Atletičari koji su smešteni u hotelu "Tauer" zaraženi su virusnim gastreoenteristisom, čiji su najčešći simptomi povraćanje i dijareja, a prenosi se hranom ili kontaktom sa zaraženom osobom.

Engleski Intstitut za javno zdravlje saopštio je da je 30 atletičara i članova timova zaraženo.

Jedan od favorita na 400 metara, Isak Makvala iz Bocvane, bio je prinuđen da se povuče iz finalne trke u utorak. Iako je povraćao, smatrao je da je spreman za trku, ali su mu organizatori rekli da ne sme da se takmiči.

- Mogao sam da trčim. Zagrevao sam se i bio spreman za trku. Ovo je baš loše, srce mi je slomljeno. Juče sam bio tako spreman, i toliko sam naporno radio za ovo - rekao je Makvala.

Nemački i kanadski atletičari koji su odseli u istom hotelu prošle nedelje nisu se osećali dobro, a 30 nemačkih atletičara koji ove nedelje stižu na prvenstvno će biti smeštno po drugim hotelima. Reprezentativka u troskoku Nele Ekhart se onesvestila, ali se takmičila u subotu, pa potom i u ponedeljak u finalu.

Irski tim, koji je odseo u istom hotelu, potvrdio je da je takmičar na 400 metara prepone Tomas Bar zaražen.

Organizacioni komitet uvervava da u saradnji sa Institutom za javno zdravlje radi sve da se zaraza ne širi, i obezbeđena je medicinska pomoć. Iz uprave hotela poručuju da je istraga u saradnji sa Međunarodnom atletskom federacijom (IAAF) pokazala da izvor zaraze nije u hotelu, uz tvrdnju da je u potpunosti ispoštovan higijenski prokotokl.

Ovo je samo još jedan dokaz u prilog opštem mišljenju o tome kako je organizacija Evropskog prvenstva u Beogradu, početkom marta, bila najbolja do sad.

#Atletika

#London

#Svetsko prvenstvo

#Virus

'