AKTUELNO

Turnir sa najviše učesnika u obe konkurenicje u istorji

Najmasovniji šampionat Evrope u istoriji vaterpola počinje u nedelju u beogradskoj KOMBANK areni, uz učesće 16 muških i 12 ženskih nacionalnih timova i tačno 100 utakmica.

Takmicenje u muškoj konkurenciji ima tradiciju još od 1926. godine i prvenstva u Budimpešti i održava se po 32. put, dok su dame pocele da se takmiče 1985. godine u Oslu i turnir u Beogradu je 16. u istoriji.

Srbija, kao naslednica nekadašnje SFRJ, u muškoj konkurenciji je, sa 20 osvojenih medalja (šest zlatnih, devet srebrnih i pet bronzanih), odmah iza Mađarske koja ima 23 odličja (12-6-5), dok su u ženskoj konkurenciji najbolje Italijanke sa pet zlata, a ukupno osam medalja.

Tim selektora Dejana Savića pokušaće da na domaćem terenu ostvari het-trik, nakon zlatnih medalja u Ajndhovenu i Budimpešti, kao i da ponovi uspeh iz 2006. godine kada je na Tašmajdanu osvojeno prvo zlato pod imenom Srbija.

-Favoriti smo i to niko ne može da ospori. Međutim, i Hrvatska dolazi sa željom da ostvari dobar rezultat i neće se unapred predati. Mi smo u pravoj formi i nadam se da ćemo to pokazati na najbolji način - rekao je Savić uoči  premijere sa Hrvatima u nedelju od 20:30.

Prethodno će se održati svečana ceremonija, a šampionat će otvoriti prvi čovek Organizacionog odbora predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Srbija će u muškoj konkurenciji igrati u B grupi sa Hrvatskom, Francuskom i Maltom, a u ženskoj, takođe u B grupi, sa Italijom, Španijom, Francuskom, Nemačkom i Hrvatskom.

Turnir u Areni je jedinstven i po tome što bi trebalo da bude oboren rekord po broju gledalaca. Kapacitet gledališta je 11.500, a šampionat je važan i zbog činjenice da je Vlada Srbija kupila dva montažna bazena (veći za utakmnice i manji za zagrevanje), koji će od maja biti instalirani u Vrnjačkoj banji u novom Nacionalnom vaterpolo centru.

Šampionat Evrope u vaterpolu održava se od 10. do 23. januara.

'