AKTUELNO

Kada pomenete poznate sportiste, a još uz to olimpijske šampione, prvo što pada na pamet je lagodan život. Ova priča je potpuno drugačija.

Jedna neobična priča ispisana je u Belorusiji. Sa samo 17 godina takmičarka tadašnjeg SSSR-a, Olga Korbut zadivila je svet osvojivši tri zlatne i jednu srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Minhenu 1972. godine.

Međutim, nepunu deceniju kasnije, život se poigrao sa njom. Upala je u velike finansijske probleme i morala je da traži spas.

Postojalo je samo jedno rešenje - da proda medalje sa Olimpijskih igara.

Od 1991. godine živela je u Americi, a od prodatih medalja zaradila je 229.000 dolara, preneo je NBC Newa.

Korbut je zbog niskog rasta (152 cm) i svojih gracioznih vežbi na takmičenjima dobila nadimak 'Vrabac iz Minska', a ruski mediji javljaju da se na rasprodaju odlučila jer je upala u teške finansijske probleme.

- Da to nije učinila, ne bi imala šta da jede, prenosi BBC naslov jednog od ruskih medija.

Nakon raspada SSSR-a, sa svojim tadašnjim suprugom, ruskim folk pevačem, odselila se u SAD i otvorila privatnu školu gimnastike.

No, u prvim godinama se suočila s optužbama da je prezahtevna. Kasnije se preudala za jednog web dizajnera da bi prije nekoliko godina upala u prve ozbiljnije finansijske probleme.

Bila je prisiljena da napusti luksuznu vilu u kojoj je živela.

Policija ju je jednom uhvatila u krađi u jednoj prodavnici, ali poslednjih godina se činilo da joj se život sredio sve do ove neočekivane rasprodaje uspomena.

N. Petričević

#Belorusija

#SAD

#Sport

'