AKTUELNO

Takmičenja će biti održana od 21. do 30. juna u 15 disciplina, od kojih su devet disciplina kvalifikacione za Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine

Belorusija će od 21. do 30. juna biti domaćin II Evropskih igara, koje se održavaju pod patronatom Evropskog olimpijskog komiteta.

U najvećim sportskim objektima Minska, poput stadiona Dinama, Minsk arene i Čižovka arene, biće održana takmičenja u 15 disciplina, od kojih su devet disciplina kvalifikacione za 32. Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine.

Očekuje se dolazak oko 4.000 sportista iz 50 evropskih nacionalnih komiteta, a najznačajniji sportski događaj ove godine ne samo u Belorusiji nego i na Starom kontinetu pratiće više od 1.000 predstavnika medija. Evropske igre svojim prisustvom u Minsku će podržati predsednici, premijeri i ostali visoki zvaničnici zemalja učesnica. Na manifestaciji će biti angažovano osam hiljada volontera.

Foto: Promo.

Ambasador Belorusije u Srbiji Valerij Briljov istakao je za BK televiziju važnost događaja naglasivši da su mnoge države poput Norveške, Rusije, Poljske i Turske podnele kandidaturu, ali da je za domaćina igara izabrana Belorusija 2016. godine na 45. sednici Generalne skupštine EOK.

- Mnogo radimo i mnogo smo uradili na pripremi, imamo dobru infrastrukturu, stadione, hotele. Belorusija je sportska zemlja, od predsednika Republike do dece - svi se bavimo sportom.

Ambasador Briljov je pohvalio odnos s Olimpijskim komitetom Srbije i dodao da svi zainteresovani za odlazak na Evropske igre u Minks detaljne informacije mogu dobiti u beloruskoj ambasadi u Beogradu.

- Belorusija je izuzetno čista zemlja, sa dobrom infrastrukturom i putevima, i veoma je bezbedna sa niskom stopom kriminala. Od srpsko-mađarske do poljsko-beloruske granice je 1.000 kilometara, što nije tako mnogo. Možete putovati kolima, ali morate znati da iz Belorusije ne možete preći autom u Rusiju. Ambasada Belorusije u Beogradu je spremna da ponudi sve potrebne informacije oko Evropskih igara, da uputi ljude kako najlakše da stignu i da pruži pomoć oko kupovine ulaznica. Imamo tri leta iz Srbije nedeljno za Belorusiju što je ogroman plus za navijače - kazao je ambasador.

On je dodao da je Belorusija veoma interesantna država, da ima lepe gradove koje treba posetiti, i da neguje dobru saradnju sa Srbijom, a kao dokaz tome je naveo da u njegovoj zemlji izuzetno uspešno posluje i kompanija BK group - Dana holding.

#Belorusija

'