AKTUELNO

NIKOLA Grbić se nikad nije previše opterećivao žrebom za Evropsko prvenstvo. Selektora odbojkaša mnogo više brine pakleni kalendar nego rivali na EP od 12. do 29. septembra na EP u Francuskoj, Belgiji, Holandiji i Sloveniji. Podsetimo, “orlovi” su u grupi B (Brisel, Antverpen) sa Belgijom, Nemačkom, Slovačkom, Španijom i Austrijom.

- Šampionat je još daleko, ne znam ni u kom ćemo sastavu mi, a i protivnici igrati. Pretpostavljam da će Belgijanci biti u najjačem sastavu, dok su nam Nemci tradicionalno neugodan protivnik. Grupa je teška, a mnogo toga zavisi od nastupa u Ligi nacija, kvalifikacijama za Olimpijske igre... - ističe strateg Grbić.

EP će prvi put okupiti 24 reprezentacije i trajaće čak 17 dana. Grbić ne krije da nije oduševljen novim formatom:

- Sistemi takmičenja se često menjaju, utakmica je sve više, moramo da se prilagođavamo. Meni su na prvom mestu igrači. Moramo da ih sačuvamo, jer će posle naporne klupske sezone biti u pogonu od maja do sredine oktobra. Ne smem da uništim odbojkaše i sada mogu da kažem da ćemo učiniti sve da u najjačem sastavu odigramo kvalifikacije za Olimpijske igre. Prioritet nam je da odemo u Tokio.

Najbolje selekcije sveta ovog leta očekuje Liga nacija, koja se završava u julu. U avgustu su kvalifikacije za OI, u septembru EP, a početkom oktobra Svetski kup.

- Program je katastrofalan. Ne možemo da radimo onako kako smo nekad radili. Teško je tempirati formu za svako takmičenje, jer igrači treba i da se odmore, osveže. Previše je takmičenja, utakmica... Ali, kako je nama, tako je i ostalima. Nema kukanja.

#Nikola Grbić

#Odbojka

#Srbija

'