AKTUELNO

U vreme kad je izgled postao imperativ, stomatološka stolica postala je i stolica za ulepšavanje. Sve više stomatologa u Srbiji obučava se za estetsku medicinu, jer u poslednje vreme mnoge žene, a i muškarce više zanima da ispeglaju bore, nego da poprave zube.

Novi trend u Srbiji – kod zubara se ide ali ne zbog zuba, već zbog lica bez bora. Praksa govori da sve češće devojke dolaze u ordinaciju sa željom da povećaju usne ili ispeglaju bore, a ponekad nemaju ni sve zube.

- Pacijenti koji dođu isključivo sa estetskim zahtevima imaju već problema sa oralnim zdravljem, kada to kažem, mislim na trenutnu situaciju koju zateknemo u ustima. To su – naslage, kamenac, karijesni zubi - navodi oralni hirurg Nikola Busarac.

Dodaje da pacijenti koji dolaze nemaju veliki broj zuba.

- Traže hirurške intervencije tipa filera i botoksa na usnama, a na žalost nemaju veliki broj zuba i veliki broj zuba je pokvaren. Zato ja njih nagovaram da prvo saniraju zube i reše te probleme i da onda tek rade - kaže stomatolog Milan Kuljača.

Ipak, mnogi ove savete stomatologa ne prihvataju, pa zbog toga ne trpi samo lep osmeh, nego strada i zdravlje.

Foto: Pixabay.com

- Pre svega se to odnosi i na zdravlje – srca, krvnih sudova, moždanih oboljenja - navodi Busarac.

Trend zanemarivanja oralne higijene nije novost. Istraživanja koja su rađena poslednjih godina, pokazuju da svaki drugi stanovnik Srbije ne pere zube svakog dana, a da četvrtini stanovništva nedostaje više od deset zuba!

- Uticao je nedostatak novca pogotovo od 2006. godine od kada se stomatologija u državnim službama plaća, a savremene hirurške intervencije tipa hijalurona daju privid lepote pacijentima koji to stavljaju, a nemaju zube - objašnjava Kuljača.

Ako je razlog ovog izbora novac, treba imati na umu da na primer fileri koštaju od 200 do 300 evra, a plomba u proseku deset puta manje. Ipak, neke stomatološke usluge poput ugradnje zubnog implanta su daleko skuplje

#Lepota

#Usne

#moda

'