AKTUELNO

Osvojila je nagradu Oskar za kostim 1992. godine, za film Frensisa Forda Kopole „Bram Stoker’s Dracula“.

Eiko Išioka (Eiko Ishioka) je rođena u Tokiju 1939, gde je i diplomirala na Nacionalnom univerzitetu lepih umetnosti i muzike. Karijeru je počela kao grafički dizajner u marketinškim odeljenjima velikih japanskih firmi, i vrlo brzo je privukla pažnju svojim talentom i inovativnošu.

Foto: Printscreen Youtube

Tokom dosadašnje karijere je postigla zapažene rezultate na mnogim poljima vizuelnih umetnosti: kao umetnički direktor i grafički dizajner, dizajner produkcije i kostima, dizajner muzejskih postavki…

Foto: Printscreen Youtube

Među priznanjima koje je do sada dobila su: Nagrada Filmskog festivala u Kanu 1985. godine za umetničku produkciju filma „Mišima“, Pola Šredera; Tony nominacije 1988. godine za scenografiju i kostime predstave „Madam Baterflaj“; Nagrada Grammy za grafičku opremu albuma Majlsa Dejvisa „Tutu“, 1987. godine; Oskar za kostim 1992. godine, za film Frensisa Forda Kopole „Bram Stoker’s Dracula“

Foto: Printscreen Youtube

Radila je kostime za predstavu „Varekai“, kanadskog Cirque du soleil i za operu „Prsten Nibelunga “ Holandske nacionalne opere. Autor je kostima za Olimpijske igre u Pekingu 2008.

Takođe, autor je kostima za sve filmove Tarsema Singa: The Cell (2000), The Fall (2006), Immortals (2011), Mirror Mirror (2012).

Pročitajte još: TRI DANA BEZ INTERNETA! Nikada se bolje nisam osećao, PROBAJTE, iskustvo je NEVEROVATNO

Radovi Eiko Išioke se nalaze u stalnim postavkama muzeja širom sveta, uključujući i Muzej moderne umetnosti u Njujorku. 1992 je izabrana u Kuću slavnih njujorškog Kluba umetničkih direktora.

#Google

#Kostim

'