AKTUELNO

Napokon smo dočekali proglašenje boje za ovu godinu, a damama će se sigurno svideti.

Institut za boje "Pantone" je zvanično saopštio da je boja za 2019. godinu - živi koral. Ono što je evidentno je da boja donosi i živahnost i mir istovremeno. A evo šta stručnjaci kažu na tu temu.

Živahan, ali blag "živi koral" nas obgrljuje toplinom kako bi pružio udobnost u našem okruženju koje se stalno menja.

Foto: Unsplash

Kao reakcija na napad digitalne tehnologije i društvenih mreža koji se sve više uklapaju u svakodnevni život, traže se autentična i potresna iskustva koja omogućavaju povezivanje i intimu. Društvena i duhovita, privlačna priroda "živog korala" pozdravlja i ohrabruje radost. Simbolizirajući našu urođenu potrebu za optimizmom i radosnim potragama, "živi koral" učvršćuje našu želju za razigranim izrazom.

Predstavljajući spoj modernog života, "živi koral" je negujuća boja koja se pojavljuje u našem prirodnom okruženju i istovremeno prikazuje živu prisutnost na društvenim mrežama.

"Živi koral" emituje željene, poznate i energične aspekte boje u prirodi. U svom veličanstvenom, ali nažalost neuhvatljivom izdanju, prikazanom ispod mora, ova živahna i šumeća boja očarava oko i um. Ležeći u centru našeg prirodno živog i hromatskog ekosistema, "živi koral" podseća na to kako koralni grebeni pružaju utočište raznolikom kaleidoskopu boje.

O bojama godine

Već 20 godina, institut za boje Pantone proglašava boju godine, koja utiče na razvoj proizvoda i odluke o kupovini u raznim industrijama, uključujući modu, kućni namještaj i industrijski dizajn, kao i u izboru proizvoda, pakovanja i grafičkog dizajna.

Proces odabira boje godine zahteva pažljivo razmatranje i analizu trendova. Da bi došli do odabira svake godine, Pantoneovi stručnjaci za boju u "Pantone Color Institutu" obilaze svet tražeći nove uticaje boja. To može uključivati industriju zabave i filmove u produkciji, putujuće umetničke kolekcije i nove umetnike, modu, sve oblasti dizajna, popularne turističke destinacije, kao i nove stilove života, ali i društveno-ekonomske uslove. Uticaji takođe mogu da proizlaze iz novih tehnologija, materijala, tekstura i efekata koji utiču na boju, relevantnih platformi društvenih medija i čak predstojećih sportske događaje koji privlače svetsku pažnju.

O institutu za boje Pantone

"Pantone Color Institute" je poslovna jedinica unutar Pantone-a koja naglašava najbolje sezonske boje, prognozira globalne trendove boja i savetuje kompanije o boji za vizualni identitet proizvoda i brenda. Kroz sezonske prognoze trendova, psihologiju boja i konsalting u boji, institut Pantone je partner globalnih brendova kako bi iskoristio moć, psihologiju i emocije boje u svojoj strategiji dizajna.

#boja

#moda

'