AKTUELNO

Najbolje je kombinovati nekoliko vrsta hrane kako biste privukli što više vrsta ptica.

Tokom jakih zima, posebno kada sneg prekrije ulice i parkove, gradske ptice su u velikom problemu - kako naći hranu i preživeti do proleća? Ptice, zbog brzog metabolizma, dnevno moraju da pojedu hrane bar u količini svoje težine ne bi li preživele.

Često vidimo sugrađane kako u parkovima, ili ispred zgrada hrane golubove hlebom ili nekim zrnevljem. Tu se nađe i poneki vrabac koji pokušava da ugrabi koji komadić za sebe. Međutim, u našem okruženju ima toliko drugih vrsta kojima je možda potrebnija naša pomoć.

Foto: Pixabay.com

Za ptice koje uglavnom jedu semenke, među kojima je i vrabac, svojevrsni simbol Beograda, najbolje je spremiti mešavinu sitnijih semenki - proso, pšenica, susam, lan. Obavezno treba dodati i semenke suncokreta i kikiriki, jer obiluju korisnim masnoćama. Ukoliko niste sigurni šta treba da kupite, možete uzeti smešu za "papagaje" i druge pernante kućne ljubimce. Semenke možete ostaviti u hranilicama ali morate voditi računa da sve bude postavljeno daleko do mačaka ili drugih predatora. Možete ih hraniti i na prozoru, na terasi, u parku...

Hranilice za ptice je jednostavno napraviti, samo treba pratiti nekoliko pravila. Možete koristiti drvene daščice koje se postavljaju na stubu ili okačiti plastične flaše na kojima se probuše otvori. Možete baciti semenke i ispod nekog gustog žbuna koji je skrovište za male vrste.

NE HRANITE IH BELIM HLEBOM!

Ornitolozi upozoravaju da ptice nikako ne bi trebalo hraniti hlebom, jer je on poguban za njihov sistem za varenje - čak može dovesti do smrtnog ishoda. Osim toga, hleb nema nutritivnu vrednost i ne daje im potrebne hranjive sastojke. Izuzetak je, donekle, integralni hleb napravljen od celog zrna. Najopasnije je ponuditi pticama plesnjiv hleb.

Za ptice koje se hrane "mesom" najbolje je napraviti takozvani "ptičiji kolač" u kojem ima dovoljno hrane za celo jato.

Foto: Pixabay.com

"Ptičiji kolač" su kugle ili štapići od masti u koji su utisnute razne semenke. Lako se pravi - otopi se svinjska mast ili goveđi loj i pomeša sa semenkama; oblikuje se kalupom u željeni oblik, najčešće kuglu, pa se zamrzne da bi sačuvao oblik. Okači se potom na drvo ili ubaci u neku vrstu hranilice. Najbolje je postaviti ga uveče, dok je mraz (tako da se neće otopiti i raspasti), a dočekaće gladne ptice sa prvim zracima sunca.

Biljne masnoće nisu posebno korisne pticama, pa izbegavajte margarin.

Foto: Pixabay.com

Možete ostaviti i komadiće domaćeg putera, a senice ćete posebno obradovati slaninom (belim masnim delom). Obratite pažnju da te namirnice ne budu soljene. Možete im ponuditi i komadiće čvaraka koje ste nanizali na štapić. Kako god da im okačite na naizgled nepristupačnom mestu, imajte u vidu da su senice rođene "akrobate" pa će lako visiti i klatiti se dok kljucaju hranu. Ipak, hrana na takvim mestima će biti nedostižna za neke druge vrste ptica - zebe i vrapce.

Ne zaboravite da ptice vole i voće. Iseckajte jabuku ili je nabodite na štapić i ostavite kao poslasticu.

OPREZ! OVO JE VEOMA VAŽNO!

Ukoliko ste počeli da hranite ptice svakodnevno na određenom mestu, to treba da nastavite da radite do kraja snežnih i ledenih dana. Ptice će se navići da dolaze na to mesto po hranu, pa će potpuno zavisiti od te hrane. Ukoliko ne možete da ispunite tu obavezu svaki dan, može doći do toga da se ptičice previše iscrpe čekajući porciju da mogu uginuti od slabosti. Rešenje je u tome da manju količinu zrnevlja postavljate na različitim mestima.

Ukoliko se odlučite da ove zime pomognete našim "pernatim sugrađanima" da prežive ledene dane, nagradiće vas cvrkutom. Uživajte u posmatranju ovih živahnih životinja dok se goste hranom koju ste pripremili samo za njih.

S. P.

#Hrana

#Zima

#ptica

'