AKTUELNO

U Beogradu konstantno postoji priliv pasa lutalica uprkos brojnim zakonskim propisima.

Kako je izjavio gradski menadžer Goran Vesić, Beograd je tokom 2016. godine na ime vansudskih poravnanja za naknadu šteta nastalih usled napada napuštenih životinja isplatio 24 miliona dinara. Ovo je zaključeno na okruglom stolu "Odštetni zahtevi - efekti na budžet i sprečavanje zloupotrebe".

Foto: Tanjug

Prema Vesićevim rečima, ovakvoj praksi se mora stati na put jer postoji dobro organizovana grupa ljudi koja se bavi zloupotrebom odštetnih zahteva, a trajno rešenje bi trebalo da bude izrada jedinstvene strategije za sve jedinice lokalne samouprave.

- Počeli smo da sprovodimo jedinstvenu praksu, izmenjeni su određeni zakonski akti, kako bi ovaj problem počeo da se rešava - rekao je Vesić, dodajući da se kao gradski menadžer sa tim problemom susreo na "čudan način".

Kako kaže, uvideo je da iz gradskog budžeta odlazi ogroman novac na ime odštetnih zahteva. Primera radi, u Beogradu je, kaže, tokom prošle godine sklopljeno 972 ugovora o vansudskom poravnanju na osnovu čega je isplaćeno 24 miliona dinara.

On je dodao da postoji veliki broj zahteva koji nisu obrađeni do kraja, a kada se saberu 2015. i 2016. godina, potraživanja iznose 200 miliona dinara. Kako je rekao, u pitanju je preveliki novac da bi moglo da se nastavi sa ovakvim načinom pristupa ovoj problematici.

Foto: Tanjug

Govoreći o problemu napuštenih pasa, Vesić je podsetio da Beograd ima pet prihvatilišta za pse, te da se priprema izgradnja još jednog velikog u Lipovičkoj šumi, kao i groblje za kućne ljubimce.

- Sprovodimo strategiju koja zabranjuje ubijanje životinja. Svakako da sve lokalne samouprave nemaju iste mogućosti, ali mora postojati jedinstvena strategija kako bi problem bio efikasno rešen - naglasio je Vesić.

Sledi pooštravanje mera

Trebalo bi, kaže Vesić, pooštriti odnos vlasnika i kućnih ljubimaca, odnosno zakonski regulisati da napuštanje kućnog ljubimca postane kažnjivo.Prema procenama i statističkim podacima, oko 80 odsto populacije pasa lutalica čine psi koji su nekada bili vlasnički.- Apsolutno je potrebno pooštriti odgovornost vlasnika pasa kako se populacija pasa lutalica ne bi ovako enormno uvećavala - istakao je Vesić.

I. P.

#Beograd

#Budžet

#Goran Vesić

#Pas

#Psi lutalice

'