AKTUELNO

Sve što treba uraditi je pogledati prikaz gotovo bilo kog ženskog orgazma na ekranu da biste dobili ideju o tome kako bi žena „trebalo“ da reaguje tokom seksa.

Od hita „Kad je Hari sreo Sali“ do serijala „Seks i grad“ i bilo kojeg porno filma, žene u zanosu strasti, ne samo da glasno otkrivaju svoje zadovoljstvo, već ono poprima i pomalo patnički prizvuk – oplakivanja radosti.

Ipak, da li je to samo kinematografski prikaz ili stvarno postoji nešto bitno u bučnom seksu? Upravo to su analizirali stručnjaci, a 2011. je ekipa naučnika sa Univerziteta Lankašit izdala istraživanje na tu temu, tehnički poznatu pod nazivom „kopulatorna vokalizacija“. U studiji su 71 ženu, starosti od 18 do 48 godina, ispitali detalje o njihovom glasanju tokom seksa.

Stenju li žene samo zbog muškarca?

Otkrili su kako većina njih proizvodi zvukove u krevetu, no ne nužno dok doživljavaju orgazam. Umesto toga, 66 njih je priznalo kako stenju da ubrzaju partnerov orgazam, dok 87 posto žena to čini da se osećaju više seksi i samopouzdanije.

Carcinogenic putrescine

"Dok se ženski orgazmi najčešće postižu tokom predigre, kopulatorna vokalizacija je na najvišem nivou pre i simultano s orgazmom muškarca" , zaključili su istraživači. Osim toga, dodaju kako žene ubacuju glasanje kako bi smanjili „dosadu“ u krevetu.

Glumljenje orgazma

"Ne postoji toliko puno istraživanja na ovom području, ali kroz medije smo bombardovani idejom toga da je stenjanje povezano s orgazmom i dobrim seksom ", kaže naučnica Kristen Mark sa Univerziteta Indiana. Stoga, stenjanje je poprilično mudra strategija glumljenja ženskog orgazma, iako zapravo nema ništa mudro u tome.

"Ako stenjete, partneru dajete do znanja da radi sve dobro, a to očigledno nije tako",kaže autorka i tzv. seksualna edukatorka Pati Brisben, koja savetuje ženama da se koriste stenjanjem i uzvicima samo kad je nešto dobro, a ne kad želi da prikriju ono što nije dobro da bi se pre završilo.

I ženke životinja se glasaju za vreme seksa

Lažno ili ne, žene nisu jedini primati koji proizvode zvukove za vreme seksa. Istraživanja u životinjskom carstvu otkrivaju da, na primer, ženke majmuna babuna, imaju velik broj kopulacijskih glasanja. To glasanje postaje sve kompleksnije kako se približavaju ovulaciji te kad se pare s baubunom koji je više rangiran na njihovoj društvenoj lestvici. Ženke makaki majmuna takođe proizvode kratke i glasne povike koji su okidač orgazma mužjaka, a primera je još…

Seksualne performanse i primati na stranu, vokalizacija tokom seksa svakako je odličan način da žene dobiju ono što žele u krevetu, a očigledno je kako su danas žene glasnije nego ikad pre jer su na to podstaknute.

"Žene su učene da preuzmu odgovornost nad sopstvenim užitkom, a one mogu učiniti i korak više te postati učiteljice svom muškarcu ", kaže Brisben, koja ističe kako je dokazano da stenjanje podstiče i ženski orgazam, odnosno uzbuđenje.

#Seks

'