AKTUELNO

Sve manje želje za se*sualnim odnosom sve je prisutnije kod savremenog čoveka, mada je mnogo češće kod žena nego kod muškaraca.

To i nije neka novost kada se uzme u obzir savremeni način života, kao i prednosti i mane koje on sobom nosi. Nova studija iz Australije navodi najčešće razloge za ovakvu pojavu i objašnjava kako oni utiču na samu ženu.

Prema studiji, problem se u velikoj meri može popraviti kroz medicinske intervencije, pomoć psihologa ili samo kroz lično prihvatanje i razumevanje problema, pri čemu je razumevanje partnera možda i najznačajnije.

Ponekad samo razumevanje problema kao i uzrok smanjene želje za seksom ženi može biti dodatni teret koji ona obično ćutke nosi u sebi.

Studija navodi tri najčešća uzroka gubitka želje za seksom:

Lična nezainteresovanost – gubitak seksualnog interesovanja ne mora biti lična stvar i "lična krivica žene". Postoje puno faktora koji mogu na to uticati poput frustracije, krivice, brige o drugim bitnijim stvarima, nezadovoljstva svojim iizgledom ili izgledom partnera i slično. Sve navedeno jesu trenutne, kratkoročne pojave koje ženu mogu odvratiti od seksualne želje, a mogu se relativno lako rešiti.

Nezainteresovanost u vezi – mnoge žene su zabrinute zbog toga kako će njihova nezainteresovanost uticati na njihovog partnera. U ovim slučajevima, važno je da kada ste u zdravoj ljubavnoj vezi, održavate emocionalnu intimnost dok ne stvorite seksualni aspekt svog odnosa. Takođe, važno je da partner razume da vaša seksualna nezainteresovanost nije nastala zbog njega. Ukoliko partner razume vaš problem, možete zajedno raditi na rešavanju problema, npr. masaža koja vas može uzbuditi ili nešto što vama godi.

Briga o nedostatku hormona – često se dešava da su žene zabrinute za hormone odgovorne za seksualnu želju i misle da je u tome problem. Najčešće menopauzu smatraju najvećim uzrokom seksualne nezainteresovanosti. Takođe, i žene koje su pod određenom terapijom lekovima ili injekcijama svoju terapiju smatraju odgovornom za seksualnu nezainteresovanost. Medicinskim pregledima lekar ili ginekolog mogu profesionalno utvrditi problem i ukoliko postoji želja pacijenta, to se najčešće može i rešiti.

Studija na kraju navodi da je sve što je navedeno uobičajna pojava kod žena, zbog čega se one osećaju uznemireno, depresivno, tužno, a neretko i odbačeno, a to se ne "dešava samo njima" i ne treba shvatati tragično. Svi ovi problemi se uz pomoć stručnih osoba veoma često mogu rešiti. Ukoliko se nedoumice otklone, i problemi se mogu relativno lako rešiti, a onda će se kod žena seksualna želja povratiti.

#Seks

'