AKTUELNO

Dajemo vam odgovor na jedno od najčešće postavljanih pitanja.

Verovatno se i vi pitate da li je moguće da smo duboko zagazili u 21. vek,a da se još uvek pitamo da li je u redu da dve odrasle osobe imaju seks na prvom sastanku? Ako stvarno mislite da svaki par koji vidite je zajedno, jer su čekali najmanje tri meseca/godine da započnu sa seksualnim odnosima, grdno se varate. Ima puno srećnih parova koji su se prepustili strastima na svom prvom sastanku, ili čak i pre toga.

Ako imate dilema kako da pomirite vašu seksualnost i konvencionalna shvatanja o tome šta je prigodno, a šta ne, zajedno ćemo proanalizirati razloge za i protiv seksa na prvom sastanku.

Staro je uverenje da će žena, ako pristane da spava sa muškarcem na prvom susretu, izgubiti svako poštovanje o njoj sa njegove strane. Naravno, i u današnje vreme se i dalje neki muškaraci i žene drže ove zastarele ideje. U jednoj internacionalnoj studiji iz 2013. godine, u kojoj je anketirano 1.000 osoba oba pola od 18-40 godina, 83 % žena je verovalo da bi seksom na prvom sastanku muškarci izgubili poštovanje prema njima, a 67 % muškaraca je odgovorilo da apsolutno ne razmišlja sa manjim poštovanjem o ženi koja sa njima ima seks na prvom sastanku.

Foto: Unsplash

Prema jednoj studiji 2017. godine, muškarci imali tri puta veću verovatnoću da iskoriste “seks za jednu noć” da započnu vezu, a studija ove godine je pokazala su da je 25% muškaraca spremno da posle seksa na prvom sastanku uplovi u vezu sa dotičnom ženskom osobom.

Niste sami

Ako ste odlučili da se spojite sa partnerom/partnerkom na prvom sastanku, vi ste u stvari na dobrom putu. Prema statistici, kod 48% “milenijalaca” je veća verovatnoća da će spavati sa nekim odmah, da vide da li postoji privlačnost i dublja veza između njih. Seks na prvom sastanku može vam zapravo reći da kada u vezi nekog nema nade, tako da bi i tehnički mogao da uništi potencijalnu vezu, ali u slučaju da se otkrije nepremostiva nekompatibilnost između dvoje. Iskreno, da li biste radije znali da li odgovarate jedno drugom ranije nego kasnije?

Ljubav nije mrtva

Konvencionalna mudrost kaže da je spavanje zajedno na prvom sastanku ubica romantike, ali zapravo to nije tačno. Uprkos tome što će 48 odsto osoba vrlo verovatno uraditi to odmah, one će takođe imaju i 30 % više verovatnoće da im se taj prvi sastanak pretvori vrlo brzo i u sledeći.

Nikada nemate garanciju kada ćete dobiti ljubav

Iako tabu o seksu na prvom sastanku nestaje, neki stručnjaci i dalje upozoravaju za razloge protiv iz različitih razloga. Ti razlozi se svode na biologiju, koja žene postavlja u emotivni nedostatak nakon seksa. Kada žene imaju seks, njihova tela su preplavljena oksitocinom, zbog čega oni žele da i dalje da nastave da se viđaju sa svojim partnerom. Kada muškarac izađe na sastanak sa ženom, u nekim slučajevima će nestati i neće se javljati čak i ako ona ne spava s njim. Ali, ako je do seksa došlo, razlika je u tome što će žena tada emotivno i hemijski biti vezana za njega, što učiniti da se ona “razveže” od tog muškarca teže nego što bi bio slučaj da su se više viđali i bolje upoznali.

Foto: Unsplash

Još jedna stvar koju treba uzeti u obzir je kako jaka seksualna hemija može obuzdati vašu procenu. Kada jednom počnete da spavate sa nekim, možete težiti da pustite stvari da se idu svojim tokom, ali hemija nije uvek vaš prijatelj ako tražite kompatibilnog dugogodišnjeg partnera za vezu. Nikada ne žrtvujte svoje potrebe i emocionalno dobrobit bez obzira na to koliko je dobar prvi sastanak ili seks bio. I nikada se ne osećajte kao da dugujete nekom nešto zbog seksa. Ako odlučite da se spojite sa partner(k)om odmah, to će biti zato što to vi tako želite, a ne zbog spoljašnjeg pritiska ili osećaja obaveze.

Bez obzira da li ćete spavati sa nekim odmah na prvom sastanku ili ćete čekati da se pravi odnos i veza među vama razvije, ne postoji način da se garantuje da će se svaki sastanak razviti u dugoročni odnos. Postupite u skladu sa vašom intucijom i uverenjima. Prava osoba za vas će ostati prava, bez obzira šta na prvom sastanku odlučite.

Više o seksu i mnogim zanimljivim temama možete pročitati na sledećoj adresi: https://africkasljiva.com/blog/

#Seks

'