AKTUELNO

Kvalitet ljubavne veze odražava se i na zdravlje.

Naučnici su na osnovu istraživanja došli do rezultata da je bolje biti sam nego sa pogrešnom osobom i da odnosi u vezi imaju jak uticaj na vaše zdravlje.

Istraživanje je objavljeno u naučnom časopisu “Family Psychology” i na osnovu rezultata došlo se do podataka da je bolje biti sam nego u lošoj vezi, zato što su veze povezane sa fizičkim i mentalnim zdravljem.

Istraživači su dve godine prikupljali podatke i pratili živote hiljadu mladih ljudi koji su bili u dužim vezama. Zaključili su da veze jako utiču na naše zdravlje, kako psihičko tako i fihičko.

Mnogi od nas veruju da je bolje da smo sa nekim čak i ako se ne osećamo dovoljno srećno u toj vezi, samo kako ne bismo bili sami. Ali to se onda negativno odražava na naše zdravlje.

Rezultati istraživanja govore da su partneri koji se osećaju zadovoljno u vezi i koji razumeju jedni druge zdraviji od onih koji imaju nestabilne veze.

Nestabilne veze donose puno stresa, zahtevaju više napora pa negativno utiču na zdravlje. Nezadovoljstvo u vezi je takođe povezano sa depresijom, konzumiranjem alkohola kao i sa opštim problemima koji su vezani za zdravlje.

Utvrđeno je i da osobe koje se često svađaju sa partnerom imaju 8.5 odsto šanse više za dobijanje kardiovaskularnih bolesti nego oni koji žive u ljubavi i harmoniji sa partnerom.

Zapitajte se kakva je vasa veza, možda je vreme da promenite nešto i da obtratite pažnju na vaše zdravlje.

S. M.

#Ljubav

#Naučnici

#Zdravlje

'