AKTUELNO

Umesto razvoda, tužio je muškarca sa kojom ga je supruga prevarila.

Amerikanac Kit King, iz Severne Karoline, uspeo je da na neočekivan način od ljubavnika svoje žene naplati njihovu preljubu i raspad braka.

King je kipteo od besa kada je saznao da je izvesni Francisko Huizar bio u ljubavnoj vezi sa njegovom suprugom duže od godine. Zbog toga je presavio tabak i, umesto da zatraži razvod od svoje žene, tužio Huizara.

On se u tužbi pozvao na arhaični nekoliko vekova star slučaj iz engleskog precedentnog prava, na osnovu koga je tvrdio da se Huizar koristio "kriminalnim razgovorom" (engl. criminal conversation - arhaični engleski prvni termin za preljubu) kako bi uništio njegov brak i odvojio gospođu King od njega.

- Moj brak je ubijen. Potpuno uništen. Ne mogu da zamislim nikakav iznos novca koji bi mogao da nadoknadi sve ono što je mislim o tome koliko mi zaista znači moja porodice - rekao je Kit King u izjavi medijima dok je proces još trajao.

Ipak, ono što on sam nije mogao, uradio je sudija. Sud je, po okončanju procesa, doneo prsudu na osnovu koje Francisko Huizar mora da isplati Kitu Kingu iznosu od neverovatnih 8,8 miliona dolara.

Od tog iznosa 6,6 miliona predstavljaju kaznu dosuđenu Huizaru, dok su preostala 2,2 miliona nadoknada bola koji je King pretrpeo raspadom porodice.

Huizarova adovkatica Čeri Patrik, međutim, ističe da je brak Kingovih već bio na silaznoj putanji, zbog čega planira da podnese žalbu na presudu, prenosi Njuz hab.

- Zakon pod koji potpada delo 'otuđenja naklonosti' je veoma arhaičan, negira obostrane obaveze supružnika u braku i zbog toga bi trebalo da bude ukinut - ističe.

Čeri Patrik dodaje da je ovo primer kako pravo može da ignoriše stvarne razloge zbog kojih brakovi propadaju i da time eliminiše ličnu odgovornost supružnika.

#Prevara

#Tužba

'