AKTUELNO

Duži boravak na suncu podstiče lučenje testosterona, hormona koji i kod muškaraca i žena pojačava seksualnu želju.

Seksualna želja odnosno libido i kod muškaraca i kod žena pod direktnim je uticajem hormona, tvrde naučnici. Testosteron, progesteron i estrogen, odnosno njihovi nivoi, određuju koliko ćemo biti raspoloženi za seks.

Uprkos predrasudi da muškarci više žele seks, naučno je dokazano da to nije tačno. Jednako ga žele i muškarci i žene, samo što jači pol to eksplicitnije pokazuje i češće potencira. I da, oni češće misle na seks, istraživanja pokazuju čak svakih sat vremena. Evo šta sve još utiče na našu seksualnu želju...

Sunčevi zraci

More, sunce i seks, leto je zaista idealno godišnje doba za ljubav, tvrde naučnici. I to ne samo zato što godišnji odmor, vreme kada napokon možemo da se opustimo, zaboravimo na sve brige i dozvolimo sebi poneki "nestašluk", uglavnom koristimo tokom toplih letnjih dana.

Zapravo, u pitanju su hormoni. Jer, duži boravak na suncu podstiče lučenje testosterona, hormona koji i kod muškaraca i žena pojačava seksualnu želju. Dakle, pod uticajem sunčevih zraka u nama se javlja želja za zavođenjem i raste seksualno uzbuđenje.

Bolje je s godinama

Novo naučno otkriće tvrdi da žene s godinama sve više uživaju u seksu, što je dobra vest za sve pripadnice slabijeg pola koje strahuju da će se s godinama ugasiti njihova želja i sposobnost da u krevetu dožive vrhunac.

Prema rezultatima istraživanja u kojem je učestvovalo više od 800 žena prosečne starosne dobi od 67 godina, čak 61 odsto ovih "seksi" dama koje su duboko zakoračile u sedmu deceniju života tvrdi da su zadovoljne svojim seksualnim životom.

Polovina njih posvedočila je da je vodila ljubav tokom četiri nedelje koje su prethodile ovom istraživanju, a čak 67 odsto njih izjavilo je da gotovo svaki put tokom ljubavnog čina doživi orgazam.

Foto: Pexels.com

Na veliko iznenađenje naučnika, ni osamdesetogodišnjakinje koje su učestvovale u ovom istraživanju ne zaostaju mnogo. Naime, svaka druga je potvrdila da je u poslednje vreme tokom ljubavnog čina zaista doživela vrhunac zadovoljstva. Dakle, seksualno zadovoljstvo ne poznaje vremenska ograničenja.

Apstinencija budi čula

Da li ste se ikada zapitali treba li se dobrovoljno lišavati seksa kako bi se vaš seksualni apetit pojačao? Zašto da ne, odgovaraju kanadski naučnici Karolin Džilbert i Veronik Roberž, koje su otkrile da tokom apstinencije deo receptora mirisa u nosu, naročito oni koji su zaduženi za otkrivanje prisustva feromona u vazduhu koji nas okružuje, postaju osetljiviji na seksualne stimulanse.

Čak 75 odsto žena koje su učestvovale u eksperimentu kanadskih naučnica uopšte nije reagovalo na miris muških feromona. Kasnije se ispostavilo da su sve one imale seksualne odnose nekoliko dana ili nedelja pre eksperimenta.

S druge strane, one koje više od mesec pre eksperimenta nisu vodile ljubav snažno su reagovale na taj miris i pokazale su jasne znake seksualnog uzbuđenja.

Crvena boja uzbuđuje

Grupa američko-austrijskih naučnika naučno je potvrdila da crvena boja uzbuđuje muškarca, kao i da ga žena koja na sebi ima nešto u toj boji snažno seksualno privlači. Pokušavajući da odgonetnu zbog čega je ta boja fatalna za pripadnike jačeg pola, naučnici su došli do zaključka da je to posledica vekovnog "staža" i upućivanja određene poruke.

Naime, od ruža za usne crvene boje koji su žene počele da nose pre više od 10.000 godina, preko čuvenih Lubutenovih crvenih cipelica sa visokim potpeticama, do fenjera u toj boji ispred bordela, crvena boja je oduvek bila simbol strasti, senzualnosti, telesnog uživanja i "zabranjenog voća" u muško-ženskim odnosima.

Nesigurnost pojačava uzbuđenje

Psiholozi su odavno ustanovili da u muško-ženskim odnosima vlada princip reciprociteta. Ukoliko ste uvereni da ostavljate određeni utisak i da privlačite jednog muškarca, veći su izgledi da će na kraju i on privući vas.

Međutim, rezultati nedavno objavljene studije pokazuju da u večnoj igri mačke i miša između žene i muškarca vlada i drugi, daleko snažniji princip, princip nesigurnosti i neizvesnosti. Prema ovoj studiji, što je veća neizvesnost u pogledu onoga šta muškarac oseća prema jednoj ženi, to je on za nju poželjniji.

Ženski i muški orgazam

Mada je odavno dokazano da se ženski orgazam razlikuje od muškog, među savremenim parovima vlada pogrešno uverenje da ljubav treba voditi svakoga dana, kao i da oboje treba baš svaki put da dožive orgazam, i to istovremeno!

Ali naučne analize govore suprotno: tokom prvog seksualnog odnosa 74 odsto muškaraca doživi orgazam, u odnosu na svega šest odsto žena. Nadalje, kako se veza razvija, čak 90 odsto muškaraca doživljava orgazam pri svakom odnosu, ali svega 16 odsto pripadnica slabijeg pola uspe da svaki put dosegne maksimalni užitak.

#Ljubav

#Seks

'