AKTUELNO

Mršavićete dok uživate, morate priznati da dijeta nikad nije bila bolja.

Put prema vatrenom libidu vodi preko hrane. Uravnotežena ishrana i zdrav način života su najvažniji činioci za zdravlje svih telesnih funkcija pa tako i onih seksualnih. Seksualni nagon zahteva adekvatnu upotrebu nutrijentima, posebno vitaminima C i E, vitaminima iz B kompleksa, mineralima cinkom i selenom i aminokiselinom argininom. Ova aminokiselina igra važnu ulogu u sintezi disajnog oksida koji je odgovoran za erekcije.

Adekvatan unos arginina je važan i za broj spermatozoida i njihovu pokretljivost. Arginin je u najvećoj meri zastupljen u goveđoj jetri, semenkama bundeve i susama, čokoladi i bademima.

Pojedina jela se smatraju afrodizijacima iz više razloga. Neka od njih, kao što su banana, celer, špargle, breskva, dinja, papaja ili školjke, su stekla takvu reputaciju jer oblikom podsećaju na strateške delove našeg tela. Intenzivni začini poput ljute paprike i đumbira, koji se smatraju afrodizijacima, podstiču misao na polnu želju, jer od njih srce ubrzano kuca, kao i pri polnom uzbuđenju. Jela s vanilom, slatkim korenom ili tartufima stimulativno deluju svojim mirisom.

Određeni vitamini i minerali takođe mogu biti saveznici na putu do zadovoljavajućeg seksualnog života. Među njima su vitamini B skupine, koji učestvuju u proizvodnji polnih hormona i kod žena i kod muškaraca, sprečavaju umor, nksioznost i depresiju koje su česte prepreke dobrom seksualnom životu.

Namirnice koje podstiču libido:

1. Kamenice (Evropske ostrige)

Kamenice su verovatno najpoznatiji afrodizijak. Jedno od objašnjenja kako su ostrige postale afrodizijak leži u njihovom izgledu koji neodoljivo podseća na ženske genitalije. Drugo je verovanje da je Afrodita (boginja ljubavi) rođena u moru i da se možda upravo iz ovog razloga čitav niz morske hrane smatra afrodizijacima.

Ostrige ili kamenice su izrazito bogate cinkom, mineralom koji učestalo nedostaje u ishrani modernog čoveka. Cink je neophodan za sintezu muškog polnog hormona testosterona i povećava produkciju sperme kao i volumen ejakulata. Osim uloge na muški libido, neki naučnici smatraju da učestvuje i u stimulaciji ženskog seksualnog nagona.

2. Čokolada

Za neke od nas nema ništa senzualnije od mirisa i teksture otopljene čokolade. Reputaciju afrodizijaka čokolada nosi još od 16. veka, kada je astečki vladar Montezuma, navodno, pio 50 šoljica čokolade prije poseta svoe hramu jer bi mu osigurala seksualnu moć.

Među ženama čokolada dokazano budi želju za seksom, ali reč je o čokoladi sa visokim udelom kakaoa. Osim toga, istraživanja pokazuju da žene koje svaki dan jedu tamnu čokoladu lakše postižu orgazam od onih koje se suzdržavaju od ove popularne poslastice. Učinak se pripisuje stimulansu feniletilaminu, koji podstiče osećaj "blaženosti" i uzbuđenja.

Stoga i ne čudi da neki naučnici ovu namirnicu smatraju "hemikalijom ljubavi". Za učinak možete svakodnevno grickati kockice tamne čokolade ili pripremiti toplu čokoladu qs dodatkom ljute papričice - efekt će biti dvostruk.

3. Ljute papričice

Namirnice poput feferona i ljutih paprika sadrže aktivnu materiju kapsaicin. Kapsaicin ima brojne fiziološke učinke - povećava broj otkucaja srca, ubrzava metabolizam i izaziva, a svi ovi "simptomi"su prisutni i prilikom vođenja ljubavi. Naučnici smatraju da konzumacija ljute hrane izaziva lučenje endorfina, telesnih hemikalija koje izazivaju osećaj dobrog raspoloženja i uzbuđenja.

4. Tartufi

Tartufi su poznati i kao "crni dijamanti". To su vrste gljiva koje poseduju specijalnu i jedinstvenu aromu, a rastu pod površinom zemlje. Osim što im se pripisuje afrodizijačko dejstvo, pa se nalaze u samom vrhu gastronomije, takođe sadrže mikronutrijente poput fosfora, natrijuma, kalijuma, magnezijuma, kalcijuma, sumpora i gvožđa. Tradicionalno se smatra da tartufi podižu raspoloženje pa se veruje da sadrže feromone, materije slične onima koje životinje oslobađaju tokom seksualnog zova.

5. Semenke suncokreta

Zahvaljujući sadržaju cinka i semenke suncokreta se nalaze na spisku namirnica sa svojstvom stimulacije libida. Semenke grickajte same ili ih dodajte u jogurt, namaze, supe, variva, jela od testenine.

6. Orašasti plodovi

Za ovu skupinu su karakteristični plodovi bogati uljima zbog čega sadrže i obilje vitamina E. Afrodizijačko delovanje se sposebno vezuje bademe, orahe i brazilske oraščiće. Bademi su od davnina povezivani s plodnošću jer osim vitamina E sadrže i druge mikroelemente poput cinka koji doprinosi normalnoj plodnosti. Brazilski oraščići predstavljaju jedan od najbogatijih izvora selena, minerala koji pozitivno utiče na broj i kvalitet spermatozoida, a orasi obiluju cinkom koji učestvuje pri sintezi testosterona pa je neophodan za zdravu seksulanu funkciju muškaraca.

7. Alkohol

U Šekspirovom "Magbetu"alkohol se opisuje kao sredstvo koje "budi želju, ali remeti izvedbu". Naime, previše alkohola često izaziva polnu nemoć i nedostatak želje, dok male količine kvalitetnog vina ili šampanjca podstiču želju i kod muškarca i kod žene. Slično je u svim drugim fiziološkim aspektima - prilikom umerene konzumacije alkohol deluje povoljno, a kada preteramo pretvara se u otrov.

8. Lubenica

Naučnici su otkrili da sastojak lubenice citrulin utiče na krvne vene isto kao tableta Viagre i tako može na prirodan način fda posluži kao pomoć pri postizanju i održavanju erekcije. Lubenicu jedite samu, u sklopu voćne salate, dodajte je u šejk ili napravite ukusan i osvežavajući sorbe.

Orgazmička dijeta, jelovnik za 3 dana

1. dan

Doručak: jogurt ili sveži sir, borovnice, jagode i musli

Ručak: Pileća Cezar salata - piletina sa žara, zelena salata, parmezan. Možete dodati orahe, pinjole, masline ili grožđe za bolji ukus.

Večera: Mesni rolat, mahune i salata

2. dan

Doručak: Musli prelivene jogurtom i voće po izboru

Ručak: šunka i sir sa hlebom od celog zrna, sa malo majoneza ili senfa. Iseckana paprika i šargarepa

Večera: Pečena piletina sa kuvanim brokolijem i salata s maslinovim uljem

3. dan

Doručak: kajgana sa sirom i slaninom ili kobasicom

Ručak: pečeni krompir začinjen čilijem, a posle ručka dinja ili voćna salata

Večera: Musaka od patlidžana, sok od paradajza i salata od pasulja

#Dijeta

#Seks

#mršavljenje

'