AKTUELNO

Ako ste preokupirani razmišljanjem o neverstvu, nova istraživanja vam mogu pomoći da olakšate sebi.

Istraživači sa "Florida State University" su, preko tri i po godine pratili ponašanje 233 mlada bračna para, upoređujući njihove odnose i ponašanja koja mogu da utiču na vernost partnera tokom vremena, kao i da li će ostati u braku. Posebnu pažnju su obratili na dva psihološka procesa – gubljenje pažnje i devalvaciju vrednosti.

Gubljenje pažnje se dešava kada ste sposobni da pažnju odvratite sa nečega, a u ovom slučaju parovima su pokazivane fotografije izrazito privlačnih ljudi, koji potencijalno mogu da budu romantični partneri. Istraživački tim, predvođen profesorom psihologije Džimom Maknoltijem, je fotografije privlačnih, ali i "prosečno atraktivnih" osoba pokazivao i muškarcima i ženama koji su u braku.

Došli su do zaključka da partneri koji brže od prosečnih, gube pažnju za izrazito privlačne osobe na fotografijama, imaju 50 odsto manje šanse da ostanu verni. Oni koji su te fotografije zagledali duže nego prosečni, imaju veće šanse da varaju svoje supružnike, prenosi "Science Alert".

Foto: Pixabay.com

A devalvacija vrednosti mentalno „degradira“ potencijalnog romantičnog partnera, iako je posebno privlačan. Pa tako osobe koje su sklone da umanjuju atraktivnost izrazito privlačnih ljudi i da vide mane koje nemaju, imaju manje šanse da varaju svoje partnere. Bitno je reći da su ovo nesvesne reakcije, spontane i dešavaju se bez napora, a ukoliko ste ih svesni, obavezno skratite vreme gledanja u druge osobe koje su vam privlačne.

Iako nisu bili u fokusu ove studije, postoje i druga ponašanja koja utiču na neverstvo. Mlađe osobe koje su nezadovoljne svojom vezom, kao i one koje imaju zadovoljavajuće seksualne odnose u braku, skloniji su da varaju. Manje atraktivne žene su, takođe sklonije preljubi, ali njih češće i varaju njihovi muževi. Naravno i da prethodna emotivna iskustva imaju dosta uticaja na mogućnosti prevare. Pa tako muževi, koji su pre braka imali mnogo veza koje su kratko trajale, imaju veće šanse da varaju.

Suprotno od muškaraca, žene koje su imale manje seksualnih i emotivnih partnera pre braka, imaju veće šanse da budu preljubnice.

Iako su u ovom istraživanju obradili, relativno mali broj parova, ono može, potencijalno dovesti do sprečavanja neverstva pre nego što se desi. Rezultati sugerišu ulogu psiholoških procesa u predviđanju neverstva i ističu ulogu automatskih procesa u funkcionisanju emotivne veze i sugerišu nove načine koji ohrabruju uspeh veze, piše "Journal of Personality and Social Psychology".

Pročitajte još: Žene mogu doživeti vrhunac i u OVOJ SITUACIJI, a ona nema nikakve veze sa SE*SOM!

#Preljubnici

#Znakovi

'